De ceva vreme aveam acest orez negru și pentru că nu știam ce rețetă ar merge cu el, am dat un search pe Pinterest și mi-au apărut foarte multe rețete de salate, foarte colorate. Asta am făcut: o salata cu orez negru, cu avocado, rodie, stafide, portocală și multe alte ingrediente pe care le-am adăugat aleatoriu, practic folosind ce aveam la dispoziție în acel moment.
Este o salată la care poți să improvizezi foarte mult în funcție de preferințe. Cu cât mai colorată cu atât mai bine, mai ales că arată foarte bine în contrast cu orezul negru. Eu am mers pe ideea de a avea ceva dulce, acrișor, crocant și fresh/proaspăt. În acest sens am folosit fructe (rodie, stafide, portocală), migdalele au contribuit cu partea crocantă, iar la partea ,,fresh” cel mai mare rol a avut-o menta.
Această salată cu orez negru poate fi mâncată ca atare, ca o salată simplă sau poate acompania un fel principal, fie el cu carne, fie vegetarian sau vegan/de post.
Pe lângă ingredientele folosite de mine vă las o listă cu alte ingrediente care cred eu că se potrivesc: piersică, mango, merișoare, castravete, rodie, pătrunjel, ardei gras, nuci, alune, fistic, spanac, edamame, cartof copt, dovleac copt, ceapă verde, porumb. Sau chiar brânzeturi: mini mozzarella, telemea. Rămâne la imaginația sau la preferințele voastre cum vreți să o faceți.
Ah, ce-mi plac rețetele unde poți să improvizezi după bunul plac! Sper că și vouă.
____________________________________
INGREDIENTE
150 gr. orez negru
8 -10 roșii cherry tăiate în sferturi
1 avocado tăiat cubulețe
¼ ceapă roșie tăiată mărunt
30 gr. stafide
20 gr. migdale
1 portocală curățată și tăiată cubulețe
½ rodie
Dressing: 2 linguri ulei de măsline, zeama de la ½ lămâie, 1 lingură miere, 1 lingură oțet balsamic
Sare și piper după gust
2 crenguțe de mentă proaspătă (nu apar în poză, dar le-am adăugat ulterior, vă recomand să adăugați și voi )
____________________________________
PREPARARE
Pentru început fierbem orezul negru conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Timpul de fierbere scrie pe pachet.
Într-un bol încăpător adăugăm roșiile cherry tăiate, avocado curățat și tăiat cubulețe, un sfert de ceapă roșie tăiată mărunt, stafidele, migdalele mărunțite, portocala curățată de coajă și tăiată în cubulețe și boabele de la jumătate de rodie.
După ce s-a fiert orezul negru și s-a răcit un pic îl adăugăm în bol. Condimentăm cu sare și piper după gust, apoi adăugăm și dressingul.
Amestecăm și așezăm salata într-un bol de servire și decorăm deasupra cu mentă proaspătă.
Serviți salata cu orez negru simplă sau ca garnitură la o un fel principal (ex: carne miel, vită, rață, somon, pui).
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de salate de pe blog:
Salata cu mozzarella si nectarine
Salata cu quinoa si naut
Salata cu avocado si fasole rosie
Salata rece cu tortellini si mozzarella
Salata tabbouleh cu quinoa – călătorie culinară
Lasă un comentariu