Călătorim din nou, de data aceasta tot în Orientul Mijlociu, de unde este originară salata Tabbouleh cu quinoa. Bine, rețeta originală se face cu bulgur, însă am preferat să schimb bulgurul cu un ,,super-aliment”, așa cum au etichetat unii această pseudo-cereală: quinoa.
Salata Tabbouleh este o salată foarte populară în bucătăria arabă și libaneză, este o salată fresh, care strigă a ,,vară”. Este plină de verdeață, foarte gustoasă și sănătoasă. Este numai bună pentru zilele călduroase, poate fi mâncată așa simplă, ca o salată individuală, dar poate fi și o salată alături de o bucată de carne sau alături de mai multe feluri de mâncare libaneză: hummus, baba ganoush, fattoush etc.
Vedeta acestei rețete este de fapt pătrunjelul, mult pătrunjel, care este un foarte bun antioxidant în toată ecuația și care dă un gust extraordinar salatei. Poate multora o să vi se pară ciudat să folosiți foarte mult pătrunjel într-o salată, însă e musai să o încercați să vedeți cât de bună este.
După cum spuneam mai sus, rețeta originară este făcută cu bulgur, pe care eu l-am schimbat cu quinoa. Am folosit quinoa albă de la Sano Vita, din super coletul pe care l-am primit de la ei acum ceva vreme. Am vrut neaparat să o folosesc într-o rețetă sănătoasă, simplă și rapid de făcut, așa că ideea de a face o salată Tabbouleh cu quinoa a fost până la urmă o idee excelentă.
Ce este și cum poți să folosești quinoa
Quinoa este originară din America Latină. Eeste o pseudo-cereală plină de vitamine și minerale, o sursă excelentă de proteine și fibre. Este perfectă pentru cei care sunt celiaci pentru că nu conține gluten. Cel mai adesea eu o folosesc fie în salate, fie ca înlocuitor al orezului, însă quinoa are mai multe întrebuințări:
- semințele se pot transforma în făină
- poate fi inclusă atât în rețete dulci cât și sărate
- ba chiar se poate folosi și în supe/ciorbe
Un lucru pe care trebuie să-l știți este că înainte de a fi folosită quinoa trebuie pusă într-o sită și spălată sub un jet de apă pentru a înlătura stratul numit saponină, pentru că aceasta îi dă un gust amar. Timpul de fierbere nu trebuie să fie mai mare de 15 minute.
Ce zici, încerci și tu o salată Tabblouleh? Uite cât de ușor și rapid se face!
____________________________________
INGREDIENTE (3-4 porții)
150 gr. quinoa albă de la Sano Vita
3 roșii mari
1 castravete
1 legătură de pătrunjel
2 fire de ceapă verde
1 mână de frunze de mentă
Dressing: sucul de la ½ lămâie, sare&piper (după gust), 2 linguri ulei măsline
____________________________________
PREPARARE
În primul rând spală bine-bine quinoa sub un jet de apă, apoi pune-o la fiert timp de 15 minute.
Între timp, taie roșiile (fără sâmburi) și castravetele în cubulețe mai mici. Taie mărunt pătrunjelul și frunzele de mentă. Pune toate ingredientele tăiate într-un bol.
După ce s-a fiert și răcit un pic quinoa, pune-o în același bol peste restul ingredientelor. Condimentează cu sare și piper după gust, apoi adaugă sucul de la ½ lămâie și 1-2 linguri ulei măsline. Amestecă totul bine.
Asta e tot. Dacă nu mănânci pe loc salata, acoperă bolul cu o folie sau pune-o într-o caserolă. Poate sta 2 zile linistită în frigider la rece. De fapt, este mult mai bună dacă o lași 10-15 minute la frigider și apoi să o mănânci.
Salata Tabbouleh poate fi luată la un picnic/iarbă verde sau chiar la locul de muncă într-o caserolă. Poate fi mâncată ca o salată individuală, alături de o bucată de carne (pui, pește, miel) sau alături de mai multe feluri de mâncare libaneze.
Poftă bună și spor în toate!
Alte rețete cu quinoa:
Salata cu quinoa si naut
Lasă un comentariu