Shakshuka sau mai bine spus, ouă poșate în sos de roșii este o rețetă pe care, spre rușinea mea, am descoperit-o destul de recent încercând să găsesc și alte modalitați prin care pot să mănânc banalele ouă.Mi-au făcut mare poftă și mi-au plăcut extrem de mult pozele foarte artistice pe care le-am văzut pe Instagram și Pinterest cu acest preparat, așa că am trecut la investigat.
Am aflat că Shakshuka își are originea în Nordul Africii și este gătită în special de cei din Egipt, Maroc, Liban, Tunisia. Acest lucru mi-a dat oportunitatea de a face încă o călătorie culinară pe acest blog.
Încă un motiv pentru care m-am hotărât să vă arăt cum fac Shakshuka, este faptul că recent am postat pe Instagram un instastory unde filmam cum pregăteam acest preparat. Toată lumea a fost curioasă să știe ce este și cum se face.
Cu alte cuvinte, Shakshuka nu este altceva decât un sos de roșii aromat cu ceapă, usturoi, ardei roșu și puține condimente care să-ți încânte papilele gustative. În acest sos trebuie să facem mici cuibușoare/găuri, în care să punem ouăle pentru a se găti, pentru a se poșa/înăbuși în sosul de roșii.
Puteți să puneți extra orice considerați că merge bine cu acest preparat: linte, năut, fasole, măsline, spanac, cașcaval/mozzarella etc. Consider că se poate mânca la oricare din cele 3 mese principale ale zilei, fiind un preparat sățios, dar destul de ușor/light.
Mie nu-mi rămâne decât să vă invit în bucătăria Foodieopedia, să descoperim împreună cum se face Shakshuka și să ne lăsăm cuceriți de gustul minunat al bucătăriei africane.
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 2-3 persoane)
4 ouă (am mai adăugat unul atunci când am văzut că am loc suficient în tavă)
1 ceapă roșie, tocată mărunt
1 ardei kapia mediu, tăiat în cubulețe
2 căței de usturoi tocați
2 conserve (400 gr. fiecare) de pulpă de roșii sau roșii cuburi
2 linguri măsline verzi, tăiate rondele (opțional)
2 linguri parmezan (care este opțional sau puteți să-l înlocuiți cu cașcaval ras/mozzarella rasă)
Condimente: sare, piper, chimen măcinat, busuioc uscat, boia dulce, boia iute (după gust)
1-2 linguri ulei de măsline
puțin pătrunjel
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa pentru 2 minute la foc mic. Adaugă ardeiul kapia tăiat cubulețe peste ceapă și călește-l 1 minut – 1 minut jumătate. Amestecă, apoi adaugă usturoiul tocat și călește totul pentru încă jumătate de minut. Amestecă pentru a nu se arde usturoiul.
Adaugă cele două cutii de pulpă de roșii în tigaie și condimentele enumerate în lista de ingrediente. Amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru 4-5 minute. Trasferă compoziția într-o tavă termorezistentă (de lut sau de yena) și bag-o în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute.
După cele 10 minute scoate tava din cuptor, fă 4-5 găuri/cuiburi cu lingura (în fucție de câte ouă folosești) și cu grijă pune ouăle în acele găuri. Bagă din nou tava la cuptor și după ce albușul începe să se prindă, mai lasă pentru aproximativ 10 minute. În ultimele 2 minute, pune câteva măsline verzi peste preparat și presară puțin parmezan deasupra. Dacă vrei ca ouăle să fie moi, lasă-le doar 7 minute la cuptor, ale mele au ieșit ușor tari.
Servește Shakshuka caldă, aburindă de la cuptor.
Bon Appetit!
Nu uitați să dați LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate.
P.S. Pe blog mai am și alte preparate din alte țări unde am făcut călătorii culinare, poate te interesează Grecia, Japonia, Mexic, India, Franța sau Anglia.
Lasă un comentariu