Un sos cu iaurt, mentă și castravete este extrem de răcoros, gustos și poate fi servit alături de preparate din carne, legume sau ca un dressing la salate.
Mentă și castravete, ce poate fi mai fresh de atât? Le-am pus pe ambele într-un sos cu iaurt, pe care îmi place să pregătesc atunci când gătesc legume sub diferite metode sau o bucată de carne. Dacă mă întrebi pe mine, merge de minune uns și pe o bucată de pâine (nu că n-aș fi încercat, dar rămâne între noi). Atât e de gustos!
Acest sos cu iaurt, mentă și castravete este inspirat după sosul tzatziki la care am făcut mici schimbari. Mărarul este înlocuit cu menta, iar lămâia cu portocala. Bineînțeles că și în acest caz se poate folosi lămâie, însă am ,,îndrăznit” să adaug alt citric. Oricum ar fi, ambele sosuri mă duc cu gândul la o vacanță, undeva la mare. Mă văd stând la o tavernă, mâncând pește la grătar. Bine, gata, nu mai visez.
Cum poți să folosești acest sos?
- alături de o carne gătită la cuptor sau grătar: pui, porc, pește, vită sau fructe de mare.
Vezi: Pui la cuptor in crusta de susan, Nuggets de pui la cuptor, Pulpe KFC crocante, Chiftele din file de cod cu dovlecel
- alături de preparate din legume sau doar legume gătite simplu la grătar, cuptor sau sotate.
Vezi: Legume ratatouille la tigaie, Quiche cu ciuperci si Emmentaler, Clatite cu dovlecel si parmezan, Chipsuri din cartofi la cuptor, Clatite cu broccoli, Cartofi wedges la cuptor.
- poate fi un dressing pentru salate (deobicei dressing-urile sunt extrem de calorice din cauza cantității de ulei pe care o folosim, în schimb un dressing din iaurt este mult mai light și poate fi folosit fără griji)
Se face simplu, iar eu îți arăt procesul mai jos.
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. iaurt grecesc 2% (folosește smântână dacă nu vrei iaurt)
2 castraveți mici
1-2 căței de usturoi (în funcție de preferințe)
2 crenguțe de mentă
1 portocală
Sare și piper după gust
____________________________________
PREPARARE
Spală și taie castraveții în jumătate. Scoate-le miezul, apoi dă pe răzădoarea cu dinții mici jumătățile de castraveți (miezul poți să-l mănânci, evident, nu facem risipă alimentară). Pune castraveții rași într-o sită, presară puțină sare și lasă-i în sită timp de 15-20 minute, timp în care vor elimina apă.
Pune în bol iaurtul, cățeii de usturoi zdrobiți, menta tăiată mărunt, coaja rasă de la portocală, sare și piper după gust. Amestecă cu o lingură.
Adaugă în bol castraveții storși bine-bine de lichid și 4-5 linguri din zeama de la portocală. Amestecă totul bine.
Pune sosul cu mentă, castravete și portocală într-un bol.
Servește pe loc sau păstrează-l la frigider timp de 2-3 zile, într-un recipient cu capac sau într-o caserolă.
Eu am servit sosul cu iaurt, menta si castravete cu pui în crustă de fulgi de porumb și mi-a plăcut la nebunie.
Să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Mă găsești și pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/
Lasă un comentariu