Ștrudel cu mere împletit, aromatizat cu scorțișoară și stafide. Mai simplu și delicios de atât nu se poate.
Din când în când simt parcă nevoia de ceva dulce, ce să faci, suntem oameni, trebuie să ne mai și îndulcim viața cu un desert. Pentru a evita cantitatea mare de zahăr din dulciurile de la supermarket sau de la patiseria din colț, de cele mai multe ori prefer să-mi fac singură acasă diverse dulciuri/gustărele/prăjiturele, fiind foarte atentă la ingredientele pe care le folosesc, dar și la gramaje.
Îmi amintește de copilărie
Ștrudelul cu mere îmi amintește de perioada copilăriei și de cea a adolescenței, pentru că obișnuiam să-l mănânc destul de des. Țin minte că-l luam la pachet când mergeam la școală, în clasele generale sau la liceu. Din păcate nu tot timpul era făcut de casă, ci cumpărat din comert, care știți și voi, nu prea sunt proaspete și probabil sunt pline de tot felul de ingrediente și arome false, care le ajută să se păstreze mai mult timp.
N-am mai mâncat de mult un astfel de ștrudel, așa că m-am gândit că ar fi cazul că îmi satisfac și eu poftele și m-am pus pe treabă. Umplutura unui astfel de ștrudel poate varia în funcție de preferințe. Se poate face dulce, cu fructe (pere, piersici, prune), sărat cu legume (spanac, ciuperci) sau chiar cu carne (ficat de pui). Eu am ales merele, dacă tot sunt în sezon, să profităm de ele, zic.
Un ștrudel cu mere făcut în casă este alegerea perfectă, atât pentru a-ți satisface nevoia de ceva dulce pe moment, dar și pentru pachețelul pentru școală sau la lucru. Poți să faci mai multe porții și să le păstrezi în frigider, pentru că se păstrează foarte bine câteva zile. Recunosc că a avut un gust mai bun a doua zi după ce a stat la frigider la rece.
Pentru această rețetă am ales un foietaj cumpărat din supermarket, dar încurajez și folosirea unui aluat de foietaj făcut în casă. Eu am ales varianta mai rapidă, care de asemenea este la îndemâna tuturor.
Păcat că nu simțiți cât de bine miroase în bucătăria mea!
____________________________________
INGREDIENTE
4-5 mere
1 aluat de foietaj
o mână de stafide
½ sucul de la o lămâie
2 linguri de zahăr
2 linguri de scorțișoară
1 gălbenuș de ou
____________________________________
PREPARARE
Curăță merele de coajă, taie-le în jumătate și înlătură cotorul (cu o linguriță este mai ușor să-l înlături). Taie jumătățile de mere în felii subțiri (ca cele din poză), punele într-un bol, peste care adaugă cele două linguri de zahăr și scorțișoară, un pumn de stafide, sucul de la jumătate de lămâie și amestecă totul bine cu o lingură.
Pune aluatul de foietaj într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Taie în fâșii foietajul într-o parte și cealaltă, de aproximativ grosimea unui deget. Lasă un spațiu destul de mare în mijloc pentru a pune umplutura.
Pune merele în mijlocul foietajului și adu fiecare fâșie tăiată deasupra merelor (ca într-o împletitură).
După ce ai împletit foietul, unge-l cu ou și presară puțin zahăr deasupra. Bagă-l la cuptorul preîncălzit la 180°C până se rumenește frumos deasupra (aprox 30-35 min, în funcție de puterea cuptorului fiecăruia).
Lasă-l să se răcească vreo 15-20 minute, apoi savurează din plin.
Spor la gătit și poftă bună!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu foietaj:
Pachetele din foietaj cu telemea
Tarte din foietaj cu mascarpone si capsuni
Foietaj cu ardei copt si cascaval
Lasă un comentariu