Supa de pui cu tăiței este acel fel de mâncare care îmi amintește de copilărie și pe care nu pot să o refuz niciodată. Astăzi vă arăt rețeta bunicii mele, rețeta care mă unge pe suflet.
Nu știu cum era la voi în copilărie, însă la noi nu era duminică fără supă cu tăiței sau vreo altă zeamă/ciobă. Mama, știu că vei citi această rețetă și te rog să nu te superi că voi spune asta, însă rămân la aceeași părere: bunica face cea mai bună supă de pui cu tăiței. Eu am stat foarte atentă de fiecare dată când o pregătea, așa că vă dau din secretele ei.
Ideea este că nu am cum vreodată să ajung la gustul ei, știți doar că mâncarea pe care o face mamele și bunicile noastre are alt gust, față de cum o facem noi, chiar dacă procedăm la fel ca ele. Prin mâinile lor ,,curge dragoste” și la fiecare iese diferit.
Dacă că tot vorbim de nostalgie și copilărie, ceea ce m-a inspirat să fac tocmai această rețetă, au fost vasele din Email de Sighișoara, care au apărut în bucătăria mea zilele trecute. Acest tip de vase se găsesc și în bucătăria bunicii mele și mi-au trezit amintiri frumoase. Bunica gătește excluziv în vase din email și le prețuiește foarte mult. În copilărie mereu ne atrăgea atenția ca nu cumva să le ciobim. Și acum face asta de fiecare dată când mergem la ea, deși suntem oameni mari.
De la nostalgie, la modern, vasele din Email de Sighișoara au un design superb, în culori vii, pastelate, care îți colorează bucătăria. În pozele de mai jos puteți să observați o oală de 5 și 8 L, spumieră, polonic, un bol clasic, un bol adânc și o farfurie întinsă.
Sper să vă placă rețeta această de supă de pui cu tăiței și să o pregătiți și voi oricând aveți poftă!
____________________________________
INGREDIENTE
200 gr. tăiței de casă (dacă vă place supa mai groasă, puteți să puneți 250-300 gr.)
1 pui întreg (al meu a avut 1,6 kg)
3 morcovi
2 bucăți de rădăcină de pătrunjel
o bucată mică de țelină (cât jumătate de palmă)
1 ceapă medie
un sfert de ardei gras galben
1 pumn de frunze proaspete de pătrunjel, tocate mărunt
sare și piper după gust
____________________________________
PREPARARE
Cum pregătim legumele
Mereu procedez cum face bunica.
Curăț legumele de coajă. Morcovii și rădăcina de pătrunjel le tai în jumate, apoi fiecare jumate o crestez puțin în sferturi. La fel procedez și cu ceapa. Bunica mereu face așa și spune că legumele crestate în patru fierb mai repede. Bucata de ardei galben și bucata de țelină le las întregi.
E nevoie să pui ardei galben? Nu neaparat. Eu vă prezint rețeta bunicii și cum face ea supa de pui cu tăiței încă de când eram mică.
Le pun deoparte într-un bol cu apă.
Cum fierbem puiul
Înainte de a fierbe puiul pune-l într-un bol mare cu apă rece pentru cel puțin 1-2 ore, timp în care schimbă apa o dată. Verifică puiul să nu aibă pene rămase și alte impurități.
Pune într-o oală mare puiul și apă aproape până sus la gura oalei. Adaugă o lingură de sare și lasă să fiarbă la foc mic spre mediu. Eu am folosit oală de 8 L de la Email de Sighișoara.
După câteva minute se vor forma spume la suprafață, pe care trebuie să le iei cu o spumieră sau cu o sită mică. Curăță supa bine de spumele formate, până nu mai apar la suprafață.
Sfat 1: clătește mereu spumiera sub un jet de apă de fiecare dată când iei spumele din oală.
După ce nu se mai formează spume și avem o supă limpede, adaugă legumele curățate și tăiate în oală și lasă totul la fiert pentru 40-50 minute.
După cele 40-50 minute scoate puiul și legumele din oală într-un bol încăpător.
Cum strecurăm supa
După ce a fiert puiul și legumele mereu strecor supa, pentru că în timpul fierberii s-au mai lăsat în supă mici impurități de la pui. Eu vreau o supă clară și limpede.
Cum fac asta? Folosesc o sită și strecor supa fiartă într-o altă oală, însă mă asigur ca supa să intre în oala respectivă. Nu uita că vei pune și tăițeii care se vor umfla. Am folosit o oală de 5 L.
După ce am strecurat supa, pun oala cu supă din nou pe foc. În oală adaug morcovii crestați, pe care îi tai până la capăt și bucata de țelină, pe care o tai în bucățele mai mici.
Sfat: această supă poate fi folosită și pentru a face supă de găluște
Când supa dă în primul clocot, dau focul mai încet, pun în supă tăițeii și îi las să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. La mine a fost nevoie doar de 2 minute.
Sting focul și adaug pătrunjelul proaspăt tocat mărunt, apoi amestec.
În acest moment gust supa să văd dacă mai este nevoie de sare și adaug și puțin piper după gust.
Acopăr oala cu un capac și las supa să se odihnească 5-10 minute înainte să o mănânc.
Servește supa de pui cu tăiței cu mare poftă!
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
P.S. vezi alte rețete de supe și ciorbe AICI
Lasă un comentariu