Tarta cu ciocolata si tahini

Cui îi place ciocolata o mânuță sus! Pentru voi am pregătit un desert extrem de gustos, dar și simplu și cu puține ingrediente: tartă cu ciocolată și tahini.

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Acuma probabil mulți se întreabă cum de am folosit tahini într-un desert, dar înainte de asta vreau să clarific pentru cei care nu știu ce este acest ingredient. Tahini este o pastă de susan, care se folosește cel mai des în bucătăria Orientului Mijlociu, în rețete precum: hummus, baba ghanoush, halva, dar se poate folosi și în deserturi. Are un gust amărui, însă împreună cu elemente dulci, gustul amar se acoperă.

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Acestă tartă este o provocare din partea celor de la Vegis.ro , care astăzi împlinesc 9 ani de activitate și m-au invitat să pregătesc un desert aniversar. Am ales această tartă cu ciocolată și tahini, pe care am decorat-o cu fructe, fulgi de migdale și waffer rolls. Este un desert ,,decadent”, cu un gust intens de ciocolată, care poate cuceri pe oricine.

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE

Crusta:
350 gr. biscuiți digestivi
150 gr. unt 82%

Umplutura:
300 gr. ciocolată neagră (minim 50%)
200 ml. smântână lichidă neîndulcită pentru frișcă (35% grăsime)
100 gr. pastă de susan (tahini)
70 gr. unt 82%
150 gr. eritritol (sau zahăr)
1 lingură esență de vanilie

Decor (după preferințe):
zmeură, afine, fulgi de migdale, waffer rolls, mentă

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

____________________________________
PREPARARE

Cum facem crusta

Pune biscuiții într-un robot de bucătărie și mixează-i câteva secunde până devin fini, ca un nisip. Pune-i într-un bol, apoi toarnă peste ei untul topit și amestecă ușor cu mâna.

Așează biscuiții amestecați cu untul într-o tavă de tartă (26 cm) și aplatizează-i ușor la margine și la bază cu mâna, cu un capac sau cu baza unui pahar mic.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15 minute, cât se rumenesc biscuiții, apoi scoate tava și lasă să se răcească complet.

După ce s-a răcit, poți să te apuci de umplutura de ciocolată.

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Cum facem umplutura

Taie mărunt ciocolata și pune-o într-un bol alături de tahini.

Pune smântâna lichidă, untul, eritritolul și esența de vanilie într-o oală mică și lasă la foc mic cât se încălzește smântâna lichidă. Smântâna lichidă nu trebuie să fiarbă (să iasă bule), ci o aduci până la punctul de fierbere.

După ce s-a încălzit, toarn-o în bol peste ciocolată și tahini. Nu amesteca! Lasă să stea așa 5 minute, apoi amestecă ușor cu un tel, până se omogenizează totul.

Lasă să se răcească 30 minute, apoi toarnă compoziția peste crusta de biscuiți.

Pune tava de tartă la frigider pentru 5-6 ore (sau cel mai bine peste noapte), ca să se întărească crema.

Cum decorăm

Eu am ales zmeură și afine pentru a echilibra gustul intens de ciocolată (fructele de pădure ajută în acest sens), dar și fulgi de migdale și waffer rolls, pentru că le aveam deja în casă. Poți să alegi orice altceva sau chiar să lași tarta simplă.

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Taie în felii potrivite cu ajutorul unui cuțit umed și servește cu poftă!

Tarta cu ciocolata si tahini - foodieopedia

Cu drag, Nicoleta!

Alte deserturi cu ciocolatată care s-ar putea să îți placă:
Mousse de ciocolata cu aquafaba
Tort cu ciocolata si migdale
Biscuiți cu ciocolata și cocos
Biscuiți cu ciocolata și nuca

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu