Ceva fresh, ceva gustos … ah, da, este o tartă cu mascarpone și lămâie, perfectă pentru orice ocazie specială (zile de naștere, sărbători) sau pentru orice moment în care ai poftă de un desert.
Tarta cu mascarpone și lămâie este un desert răcoritor care mă duce cu gândul la zilele parfumate de primăvară sau la zilele călduroase de vară. Eu zic că se potrivește de minune cu aceste două anotimpuri, în care totul este proaspăt și totul revine la viață.
Lămâile nu lipsesc niciodată de pe lista mea de cumpărături și mereu le am în casă. Văzându-le în coșul cu fructe care stătea pe blatul de la bucătărie, m-au inspirat să fac o tartă ușoară, să le adaug într-o cremă din mascarpone (am folosit de la Delaco) și frișcă aerată, iar deasupra să mă joc cu un decor simplu, dar de efect. Deasupra am pus afine, fistic mărunțit și coajă de la lămâie. Un contrast minunat de culori vii.
Ce trebuie să știi despre rețetă
- pentru crustă am folosit biscuiți digestivi, v-am mai spus că mi se par cei mai potriviți pentru o bază la o tartă sau la un cheesecake. Am ales biscuiți fără zahăr, însă după preferințe puteți să alegeți de care doriți
- am folosit ulei de cocos topit, însă puteți să folosiți unt normal dacă aveți în casă
- pentru a îndulci crema am optat pentru un îndulcitor natural, dar se poate folosi și zahăr alb sau alt îndulcitor natural
- decorul rămâne la imaginația voastră, așadar în schimbul a ceea ce a folosit eu, puteți să puneți orice alte fructe de pădure (zmeură, mure, căpșune), alte nuci mărunțite, orice aveți la îndemână în casă sau chiar să lăsați tarta simplă
Iată cum am făcut tarta cu mascarpone și lămâie
____________________________________
INGREDIENTE
Crusta
250 gr. biscuiți digestivi (eu am folosit fără zahăr)
100 ml. unt/ulei de cocos (se poate folosi unt normal)
Crema
400 gr. mascarpone Delaco
200 ml. frișcă lichidă
100 gr. eritritol (folosiți orice îndulcitor doriți: zahăr, xilitol, stevie)
2 lămâi mici sau 1 lămâie mare
1 lingură esentă de vanilie
Decor
afine, fistic mărunțit
____________________________________
PREPARARE
Cum facem crusta de biscuiți
Pune biscuiții într-un robot de bucătărie și mărunțește-i până devin fini. Adaugă-i într-un bol și toarnă peste ei untul topit și amestecă cu mâna. Compoziția ar trebui să fie asemănătoare unui nisip umed.
Pune compoziția crustei într-o formă rotundă de tartă (eu am una de 27 cm). Aplatizează cu mâna și degetele pe toată suprafața și marginile tartei biscuiții mărunțiți, astfel încât să dai forma unei cruste. Cu grijă formează și marginile tartei, iar baza poți să o nivelezi ușor cu un capac de la sticlă sau cu fundul unui pahar mic.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 15 minute până când vezi că devine maronie crusta. După 15 minute scoate tava din cuptor și lasă să se răcească complet.
Cum facem crema de mascarpone și lămâie
Într-un bol încăpător adaugă 400 gr. mascarpone, coaja rasă de la 2 lămâi mici (sau de la o lămâie mare), 6 linguri de zeamă de lămâie, 1 lingură esență de vanilie și 100 gr. îndulcitor (în cazul meu eritritol). Amestecă-le bine-bine cu un tel, astfel încât să rezulte o cremă omogenă.
Într-un alt bol pune frișca lichidă și mixeaz-o cu mixerul până se întărește (aprox 2 min). Putem să verificăm dacă frișca este întărită în felul următor: întoarcem bolul în care am bătut frișca cu gura în jos, iar dacă aceasta nu curge, atunci frișca este întărită.
Adaugă jumătate din cantitatea de frișca întărită în bolul cu crema de mascarpone și lămâie, apoi amestecă ușor cu o spatulă de silicon sau o lingură de lemn.
După ce s-a răcit crusta de biscuiți din tavă, adaugă crema peste ea și niveleaz-o frumos la suprafață.
Decorul
Restul de frișcă am pus-o într-un poș de patiserie și am ornat la suprafața tartei din loc în loc cu frișcă, afine, fistic mărunțit și coajă rasă de lămâie.
Decorul rămâne la alegerea fiecăruia.
Bagă tava la frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau cel mai bine peste noapte pentru a se întări untul din crustă și crema de mascarpone și lămâie. În acest fel vom putea să tăiem în felii tarta fără grijă că se va rupe.
Taie tarta cu mascarpone și lămâie în felii potrivite și servește cu mare poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de tartă:
Tarta cu ciocolata si tahini
Tarta cu crema de ciocolata si avocado
3 Comments
Raluca
aprilie 7, 2020 11:12 amHei! Oare ai putea să îmi spui ce biscuiți digestivi folosești? Eu nu găsesc nicăieri biscuiți fara zahar sau alte feluri de îndulcitori. Mersi mult ! ☺️
Foodieopedia
aprilie 7, 2020 3:25 pmSalut! Sunt biscuiți digestivi Gullon. Îi găsești prin toate magazinele, sunt deobicei la rafturile cu produse dietetice/fără zahăr 🙂 Pe ei scrie biscuiți ”Gullon sugar free / sand sucre”
Foodieopedia
aprilie 7, 2020 3:27 pmDacă nu găsești din aceștia fără zahăr și nu ai vreo problemă în a folosi biscuiți cu zahăr, atunci orice biscuiți digestivi sunt ok. Caută pe google ,,biscuiți digestivi” și îți va da câteva exemple, apoi vei știi pe care să-i cauți data viitoare când mergi la magazin 🙂 Sper să îți fie de folos indicațiile mele 😀
Lasă un comentariu