Terci de ovaz – diferite retete

Sunt o mare iubitoare de terci de ovăz. Da, ați citit bine, terci de ovăz sau oatmeal / porridge oats, dacă e să o dăm pe englezisme. Aș putea să mănânc terci de ovăz la micul dejun toată viața. E atât de sățios și ofertant ca modalitate de topping, încât n-ai cum să te plictisești de el.

Trebuie să recunosc că în urmă cu vreo 3-4 ani eu nu consumam fulgi de ovăz, pentru că preferam pachetul sau cutia cu cereale pline de zahăr și alte arome false din magazine. Am introdus fulgii de ovăz în alimentație abia după ce am început să acord o atenție mai mare tuturor ingredientelor/produselor pe care le mâncam, dar și după ce m-am documentat despre beneficiile acestora asupra organismului. Pe scurt, am făcut alegeri mai sănătoase, care au avut un efect pozitiv asupra stării mele de sănătate. Despre aceste alegeri v-am vorbit și în articolul cu ,,Detoxifiere Frigiderului”.

fulgi de ovaz - foodieopedia

Trecând de la o alimentație puțin dezordonată, în care mâncam haotic, la o alimentație mult mai curată, am descoperit o grămadă de rețete delicioase, printre care și banalul terci de ovăz. Dealungul timpului am tot încercat zeci de variante și combinații, până am reușit să le perfecționez. În acest mod mi-am setat o bază, pe care o folosesc la fiecare rețetă, apoi urmează partea cea mai interesantă, unde îmi place ,,să-mi fac de cap”: topping-ul.

Topping-ul într-un terci de ovăz, adică ce punem deasupra, este cel care dă tot farmecul, pentru că terciul în sine, fiert simplu, nu prea are niciun gust și trebuie ajutat prin mici artificii.

Mulți oameni fac greșeala de a adauga zahăr, o cantitate prea mare de îndulcitori, siropuri, dar și fructe. În acest mod, terciul de ovăz devine mult prea caloric și se îndepărtează de conceptul de a fi sănătos. Nu adăugați deloc zahăr, dar în schimb îndulciți terciul printr-o linguriță de miere/sirop de agave, fructe proaspete cu indice glicemic mic (kiwi, fructe de pădure, ananas), puteți să adăugați și fructe uscate, dar în cantități mici (10-15 gr.). Pentru a ,,îmbogăți” terciul din punct de vedere nutrițioanal, adaugați semințe (chia, in, cânepă), oleaginoase (nuci, migdale, alune, caju), toate în cantități mici (15-20 gr.). Veți vedea în exemplele mele că toate aceste ,,artificii” le folosesc deasupra terciului, ca să fie plăcut mai întâi ochilor, apoi papilelor gustative. Oleaginoasele și semințele, dar și chips-urile de cocos pe care le folosesc le găsiți în orice magazine naturiste, dar și în supermarket-uri.

La sugestia voastră am hotărât să fac un articol, în care să vă arăt toată colecția mea de terciuri încercate până acuma. Numărul lor va crește pe măsură ce voi descoperi alte variante și combinații.

Ce fulgi de ovaz folosesc?

În general folosesc fulgi de ovăz fini (fine oats), dar și fulgi de ovăz groși (coarse oats). Magazinele din care îi cumpăr cel mai des sunt: Lidl (ambalaj albastru), Kaufland – marca K (ambalaj albastru / galben) și Penny (ambalaj albastru). Prețul lor este foarte decent, aproape 2 lei la oricare dintre cele trei supermarket-uri menționate.

Pentru terciurile de ovăz folosesc, fie doar fulgi de ovăz fini, fie doar groși, dar și o combinație între acestea. De cele mai multe ori îi aleg pe cei fini pentru că îmi place ca terciul meu să aibă mai degrabă consistența unei budinci, iar fulgii de ovăz fini sunt perfecți pentru asta.

Cum fac eu terciul?

Eu am o rețeta de bază pentru orice terci pe care îl mănânc și nu am dat greș cu ea niciodată.
____________________________________
INGREDIENTE ( pentru 1 porție )
– BAZA ORICĂRUI TERCI –
50 gr. fulgi de ovăz
150 ml. apă + 100 ml. lapte vegan sau de vacă, e alegerea voastră (cu partea lichidă puteți să mergeți chiar și până la 300 ml.)
½ linguriță scorțișoară (uneori chiar și o linguriță plină)
1 lingură esență de vanilie (după caz și/sau esență de rom)
1 vârf de sare

fulgi de ovaz

***De cele mai multe ori folosesc o cană de la cafea pentru a măsura cantitatea de fulgi de ovăz pentru terci, pentru că știu deja că într-o o cană din aceasta plină intră 50 gr. fulgi de ovăz. Așadar, pentru o cană din aceasta de fulgi de ovăz, folosesc 1 cană și jumătate de apă + încă jumătate de cană de lapte.

Notă

Foarte rar folosesc doar lapte, dar am următoarele variante pe care le aleg în funcție de starea în care mă aflu:

  • 150 ml apă + 100 ml. lapte
  • 200 ml apă + 50 ml lapte
  • doar 250 ml. apă

Terciul iese destul de cremos și dacă folosiți doar apă sau doar o cantitate mai mică de lapte.
____________________________________
PREPARARE
Pun toate ingredientele enumerate mai sus într-o oală mică, amestec și las la foc mic să fiarbă timp de 3-4 minute, până când fulgii de ovăz au absorbit aproape tot lichidul. Amestec terciul cu o lingură din când în când, ca să nu se lipească de oală.

Când fulgii de ovăz au absorbit lichidul, transfer terciul din oală într-un bol și de aici, my foodies, începe distracția, adică topping-ul.

Topping-ul face tot la un terci de ovăz. Terciul în sine nu e dulce, are un gust neutru, chiar dacă l-am ajutat puțin cu esențe și scorțișoară.

Colecția mea de terci de ovaz

Mai jos aveți câteva variante de topping, pe care le-am tot folosit în ultima vreme și pe care vi le recomand cu drag să le încercați și voi! 🙂

  • Terci de ovăz cu ciocolată, banană și căpșuni

Am folosit baza oricărui terci (am scris mai sus), dar în plus, în oală, am adăugat și 1 lingură de cacao.

Topping: 1-2 căpșuni tăiate felii, jumătate de banană tăiată felii, 2 pătrățele de ciocolată neagră, 1 linguriță de semințe de cânepă, 1/2 linguriță semințe de chia

terci de ovaz cu ciocolata și capsuni - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu măr, stafide și miez de nucă

Am folosit baza oricărui terci, dar în plus, în oală, am adăugat: ¼ măr tăiat cubulețe, 10 gr. stafide (poți să folosești și merișoare), 4-5 bucăți miez de nucă tăiate mai mărunt.

Topping: ¼ măr tăiat cubulețe, câteva stafide, 2-3 bucăți miez de nucă, 1 lingură de coacăze negre congelate.

Înainte de a pune terciul în farfurie, eu am pus 2 linguri de coacăze negre congelate și pe fundul farfuriei, apoi am turnat peste ele terciul.

terci de ovaz cu mere, stafide, nuca - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu smochine, cocos și semințe de chia 

Baza oricărui terci (aici am folosit lapte de migdale) + 1 ligură de semințe de chia.

Topping: 1 smochină proaspătă, tăiată felii, 2-3 bucăți miez de nucă, 1 linguriță semințe de dovleac,  1 linguriță de miere, 1 lingură chips de cocos (puteți să folosiți fulgi de cocos).

terci de ovaz cu smochine, seminte de chia si cocos - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu afine, pară și coajă de portocală

Baza oricărui terci + puțină coajă rasă de portocală

Topping: ½ pară tăiată felii subțiri, 1 pumn de afine, puțină coajă rasă de la portocală

terci de ovaz cu afine, portocala si para - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu ciocolată, măr și coacăze negre

Baza oricărui terci + 1 lingură de cacao

Topping: ¼ măr tăiat cuburi, 1 pumn coacăze negre congelate, 1 lingură semințe de cânepă, 1-2 linguri chips de cocos (puteți să folosiți fulgi de cocos).

terci de ovaz cu ciocolata, mar si coacaze - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu sos de fructe de pădure

Baza oricărui terci (aici am folosit lapte de migdale)

Topping: sos de fructe de pădure proaspăt făcut, în mijloc 1 pumn de fructe de pădure, chips de cocos.

Sosul de fructe de pădure

Într-o oală mică pune aproximativ 150 gr. mix fructe de pădure congelate cu 3-4 linguri de apă. Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând constant, până când fructele devin moi și se transformă într-un sos. Eventual pisează-le cu o furculiță când acestea devin mai moi.

Toarnă sosul cald peste terci.

terci de ovaz cu cocos și sos de fructe de padure - foodieopedia

  • Terci de ovăz cu piure de dovleac

Baza oricărui terci (de data aceasta fară cei 50 ml. lapte) + 2 linguri piure de dovleac copt

Cele două linguri de piure de dovleac se pun la final după ce fulgii de ovăz au absorbit toată apa. Se amestecă, apoi se mai lasă câteva secunde la foc mic.

Topping: 1 lingură semințe de dovleac, 2 linguri chips de cocos, 1 linguriță miere

terci de ovaz cu piure de dovleac - foodieopedia

  • Terci de ovăz ,,Chocolate Pina Colada” (ananas, cocos + fructe de pădure)

Baza oricărui terci (aici am folosit lapte de cosos) + 1 lingură de cacao

Topping: 1 felie de ananas proaspăt, tăiată cubulețe, 1 pumn de mix de fructe de pădure congelate, 1 linguriță semințe de cânepă, 1 lingură chips de cocos (puteți să folosiți fulgi de cocos).

terci de ovaz cu ananas si cocos - foodieopedia

  • Terci de ovăz ,,Pantera Roz”

Baza oricărui terci + 1 pumn mix coacăze roșii și negre. Mixul de coacăze trebuie adăugat în oală după ce începe să fiarbă terciul. Amestecați continuu până se sparg coacăzele și terciul ia culoarea roz-mov. Eventual spargeți coacăzele cu o furculiță să iasă mai rapid zeama din ele, care v-a da culoarea aceasta terciului.

Topping: bucăți de kiwi, felii de banană, coacăze roșii, chips de cocos (pot fi înlocuiți cu fulgi de cocos.

terci de ovaz cu fructe de padure . foodieopedia

Momentan acestea sunt ideile pe care pot să vi le arăt, dar de fiecare dată când încerc ceva nou, revin cu o nouă variantă.

Sper să vă fie de folos și nu uitați să îmi arătați pe pagina de Facebook Foodieopedia sau pe Instagram poze cu terciurile voastre, dacă încercați una din ideile de mai sus 🙂

Să înceapă #tercimania, zic!

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

4 Comments

  • Camelia
    octombrie 17, 2018 9:32 am

    Hello! Cantitatea e pt o portie? Si cum il pastrezi daca ramane? Varianta la frigider nu prea ma incanta. Sau daca as face jumatate din ingrediente?

    • Foodieopedia
      octombrie 17, 2018 11:16 am

      Bună, Camelia! Cantitățile din acea listă de ingrediente sunt pentru o persoană/pt o porție. Dacă dorești să faci mai mult terci, dublezi sau triplezi gramajul fulgilor de ovăz și al laptelui (in funcție pentru câte persoane vrei să faci).

      Cantitatea de acolo e fix pt o persoană, nu o să rămână, probabil o să mai vrei :))) Deci nu-ti face probleme dacă rămâne și ce ar trebui să faci cu ea. Dacă faci cantitate mai mare și atunci îți rămâne, pune la frigider într-un recipient cu capac. Când vrei să mănânci, adaugă puțin lapte încălzit peste și amestecă. Eu fac tot timpul 🙂

  • Ioana
    octombrie 9, 2018 10:18 am

    Buna! Cum ai facut piurel de dovleac? Eu am mai incercat chiar zilele trecute terci de ovaz cu cacao si lapte de nuca si topping-ul a fost cu unt de arahide crunchy, fructe de padure si putina banana si cocos <3

    • Foodieopedia
      octombrie 9, 2018 10:50 am

      E dovleac copt la cuptor și apoi făcut piure cu un blender vertical. Dacă nu ai blender vertical, poți să pui dovleacul într-un robot de bucătărie sau într-un blender pentru smoothie.
      Eu am folosit dovleac plăcintar, l-am tăiat în jumate și am scos sâmburii. Fiecare jumătate am tăiat-o în felii mai mici, le-am condimentat bine cu scorțișoară, le-am pus pe o tavă acoperită cu foaie de copt și am băgat tava la cuptorul preîncălzit la 180*C, pentru 45-55 minute sau până când devin moi. După ce s-au copt feliile de dovleac, lasă-le câteva minute să se răcească, apoi înlătură pielea. Mixeaxă dovleacul cu un blender. Piureul poate fi păstrat câteva zile la frigider într-un borcan.

Lasă un comentariu