Pofta de mâncare indiană își face prezența des, iar una dintre rețetele pe care le-am tot repetat în ultima vreme a fost Tikka Masala cu năut, servită cu orez basmati.
Tikka Masala este de fapt o mâncare (aici cu năut) cu un gust și miros ușor parfumat. Gustul acestei mâncări este dat de ghimbir, mixul de condimente indiene (garam masala), laptele de cocos și orezul basmati. Sunt esențiale în bucătăria indiană și dau un gust aparte oricăror preparate. Pentru această rețetă am colaborat cu Vegis.ro, care m-au provocat să fac un preparat sărat, asta după ce v-am îndulcit luna trecută cu o tarta cu ciocolata si tahini.
Acest gen de rețete pentru că se fac ușor și sunt extrem de versatile, iar mie îmi plac foarte mult. Dacă vreți, pentru un plus de culoare puteți să adăugați și alte legume: conopidă, broccoli, morcov, mazăre verde. Cine dorește poate să adauge și carne, dar să fie gătită prima dată, înaintea legumelor.
Spor la treabă!
____________________________________
INGREDIENTE (4 porții)
300 gr. năut Niavis
200 ml. lapte de cocos ecologic Niavis
1 cutie de 400 gr. roșii cuburi
1 ceapă tăiată mărunt
4 căței de usturoi zdrobiți
1 lingură de ghimbir ras ( o bucată mică de rădăcină de ghimbir, aprox. ½ din degetul mare)
pastă de tomate (1 lingură)
1 linguriță Garam Masala (mix de condimente indiene)
Extra condimente: ½ linguriță turmeric, ½ linguriță chimion măcinat, 1 linguriță boia dulce (paprika), sare și piper după gust
Pentru servit: 250 gr. orez basmati Niavis
____________________________________
PREPARARE
Cum hidratăm și fierbem năutul?
Pune cantitatea de năut într-un bol încăpător și umple bolul cu apă. Lasă năutul la hidratat în apă timp de 10-12 ore.
După acest timp pune năutul într-o oală cu apă, plus 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și fierbe năutul până devine moale (aproximativ 1 oră). Bicarbonatul de sodiu are rolul de a scurta timpul de fierbere.
În timpul fierberii se vor forma spume la suprafață, ai grijă să le iei cu o paletă. Verifică dacă boabele de năut sunt moi după 40-45 minute, iar dacă mai este nevoie, mai lasă să fiarbă.
Cum facem Tikka Masala?
Pune o lingură de ulei de măsline într-o tigaie sau oală și călește pe rând ceapa, usturoiul și ghimbirul ras. Adaugă pasta de tomate, toate condimentele și amestecă-le.
Adaugă în tigaie cele 400 gr. roșii cuburi și 300 ml. apă. Amestecă, apoi lasă la fiert, la foc mic, timp de 10 minute, până lichidul se reduce la jumătate.
După cele 10 minute adaugă laptele de cocos și lasă din nou la fiert pentru 5 minute.
- vei avea nevoie de lapte de cocos la conservă (coconut milk / coconut cream) cu o concentrație mare de cocos în compoziție, nu lapte de cocos de băut (băutură vegetală din cocos). Înainte de a folosi laptele, lasă cutia/conserva la frigider peste noapte pentru a se întări.
Adaugă la final năutul fiert și lasă din nou pe foc încă 5 minute.
Între timp fierbe orezul basmati conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Modalitate de servire
Pune într-un bol 2-3 linguri de orez și câteva linguri generoase din Tikka Masala cu năut, adaugă deasupra niște felii de ardei iute (dacă vrei), frunze de pătrunjel sau coriandru. Opțional poți să ai lângă tine și o lipie naan.
Poftă mare!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete indiene
Pui curry cu orez
Curry cu naut si lapte de cocos
Gnocchi in sos curry
Lasă un comentariu