Tiramisu, un desert clasic, pentru care trebuie să le mulțumim italienilor, fiind o rețetă autentică din Italia. Eu am făcut rețeta de bază, însă există și interpretări ale acestei rețete, evident, după gustul fiecăruia.
Am sunat-o pe mama în Italia, că acolo locuiește ea, și am stat la telefon FIX 5 minute, timp în care mi-a explicat rapid rețeta de tiramisu clasic. Trebuie să recunosc că e prima dată când o fac eu cap-coadă, pentru că în trecut am mai ajutat-o pe mama, dar niciodată nu am făcut-o eu pe toată. Mi-a ieșit fix așa cum o știam eu că ne-o pregătea ea: DELICIOS!
Crema fină, pufoasă, împreună cu pișcoturile moi, îmbibate în cafea, fac ca acest desert să fie extraordinar de bun.
Este o rețetă care se face în maxim 30 minute, nu necesită coacere și este acel gen de desert care poate fi făcut fără nicio ocazie, oricând simți nevoia de ceva dulce. Partea frumoasă e că poți să implici și pe restul familiei la pregătirea ei. Chiar și pe cei mici.
Sper să vă placă rețeta acestui tiramisu clasic și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. mascarpone
400 gr. pișcoturi
5 ouă
120 gr. eritritol (sau orice alt îndulcitor) + extra 2 linguri
~ 400 – 500 ml. cafea proaspăt făcută (espresso)
1 lingură cacao
1 lingură de esență de vanilie sau rom
____________________________________
PREPARARE
Pentru început am făcut cafeaua. O cafea simplă, făcută la cafetieră Moka, însă poți să o faci și la ibric sau să folosești cafea instant, cafea fără cofeină dacă aveți copii mici. O pun să se răcească într-un bol, cât timp fac crema.
Cum facem crema
Separă albușurile de gălbenușuri.
Pune într-un bol gălbenușurile, 60 gr. eritritol sau îndulcitorul ales, 1 lingură de esență de vanilie și cele 500 gr. mascarpone. Mixează ingredientele cu mixerul timp de 3-4 minute până se omogenizează.
! Majoritatea rețetelor cer să se mixeze prima dată gălbenușurile cu zahărul sau orice alt îndulcitor, pentru că în acest fel gălbenușurile se vor ,,găti”. Vă asigur că gălbenușurile se ,,gătesc” și dacă procedați cum am făcut eu mai sus. Mama mereu face așa și nu am avut nicio reacție adversă și nici nu se simte ciudat la gust.
Dacă totuși vrei altfel, atunci mixează prima dată gălbenușurile cu zahărul sau îndulcitorul ales timp de 2 minute, apoi adaugă mascarpone, esența de vanilie și continuă să mixezi încă 1-2 minute, până devine o cremă fină.
Într-un alt bol mixează albușurile spumă, cu un praf de sare și adaugă pe rând restul de 60 gr. eritritol. Facem testul cu bolul ca să ne asigurăm că albușurile sunt bătute spumă: întorci bolul cu gura în jos, deasupra capului, iar dacă albușurile bătute nu cad din bol, atunci ai făcut o treabă excelentă.
Pune pe rând albușurile spumă pe rând, în bol, peste crema de mascarpone, amestecând ușor cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon, cu mișcări circulare, de sus în jos, astfel încât crema să fie aerată (mișcările trebuie să fie fine, nu bruște și nici nu insista mult cu amestecatul).
Cum asamblăm tiramisu
Pregătește-ți masa de lucru: pișcoturile, bolul cu cafeua amestecată cu 2 linguri de eritritol sau îndulcitorul ales (eu am pus în cafea și un pic de lapte), bolul cu crema și tava în care vei monta tiramisu.
Pentru început ,,scufundă” pișcoturile pe ambele părți în bolul cu cafea, nu le lăsa mult în cafea pentru că altfel se înmoaie foarte tare. Mișcarea trebuie să fie rapidă. Hop pe-o parte, hop pe cealaltă!
Așează pișcoturile la baza unei tăvi până acoperi suprafața. La nevoie completezi golurile cu bucăți mici de pișcoturi.
Peste pișcoturi adaugă 3-4 linguri din cremă, apoi niveleaz-o frumos la suprafață.
Peste cremă adaugă iar pișcoturi ,,scufundate” în cafea, apoi iar cremă de brânză.
Repetă operațiunea până folosești toate pișcoturile și crema.
Ultimul strat va fi de crema, peste care presară cacao dată prin sită.
! Eu am folosit două tăvi mai mici, pentru că aveam nevoie pentru pozat, însă poți să folosești doar o tavă mare, de 35×25 cm și cu pereții destul de înalți, pentru a face cel puțin 2-3 straturi.
Lasă tiramisu la întărit timp de 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte la frigider.
Taie în bucăți potrivite și servește cu poftă!
Deasupra fiecărei porții poți să adaugi și ciocolată răzuită.
Poftă bună!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu mascarpone:
Tarte din foietaj cu mascarpone si capsuni
Panna Cotta cu mascarpone si Prosecco
Tarta cu mascarpone si lamaie
Panna cotta cu dulceata de mango
Lasă un comentariu