Tort de post cu crema de ciocolata amaruie

CIO-CO – LA-TĂ! Exact, am făcut un tort de post (sau vegan) cu cremă de ciocolată extrem de delicios. Nu te poți abține doar la o singură felie, cam așa se prezintă situația.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Sunt rare momentele în care fac torturi, dar și atunci când fac, îmi iese ceva foarte gustos. Ca acest tort decadent cu cremă de ciocolată amăruie. Echipa Vegis.ro m-am provocat să fac un desert de post/vegan, iar aceasta este propunerea mea. Crema pe care am folosit-o pentru a pune la mijlocul celor două blaturi, dar și pentru a ,,îmbrăca” tortul, este o cremă de ciocolata amăruie, care se comportă exact ca o cremă de tort sau ca un ganache, pe care le-ai face de la zero. Este excelentă pentru deserturi.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Tortul este într-un echilibru perfect de gusturi între dulce-amărui (amărui de la cremă), blaturile sunt moi și pufoase, iar cu fiecare îmbucătură parcă tot mai vrei.

Și mai vrei.

Și mai vrei.

Vă recomand să mâncați acest tort împreună cu fructe de pădure proaspete (afine, zmeură, căpșuni), ca să mai tăiați puțin din gustul intens de ciocolată. Bine, asta dacă nu vă deranjează.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Acum hai să trecem la treabă, zic!
____________________________________
INGREDIENTE
180 gr. făină albă
150 gr. Eritritol (puteți să folosiți zahăr sau alt îndulcitor)
30 gr. cacao
300 ml. lapte de soia (puteți să folosiți si de migdale sau cocos, dar cel de soia îl prefer în deserturile vegan/de post pentru că este neutru la gust)
120 ml. ulei de floarea soarelui
2 linguri oțet de mere, oțet alb sau zeamă de lămâie
1 pliculeț praf de copt (10 gr.)
½ linguriță bicarbonat de sodiu
2 pliculețe de zahăr vanilinat
1 praf de sare
1 lingură esență de vanilie

Crema pt tort: 500 gr. cremă de ciocolată amăruie
Decor: fulgi de migdale, afine proaspete

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

  • Ingredientele enumerate mai sus sunt pentru 1 blat, pentru că inițial am vrut să îl fac mai mic, apoi m-am râzgândit și am mai făcut încă un blat. Dublați cantitățiile pentru a obține un blat mai gros de la început, apoi îl tăiați în două părți egale. Dacă faceți doar un blat subțire, folosiți doar 250 gr. cremă de ciocolată.
    ____________________________________
    PREPARARE

Pune într-un bol ingredientele uscate și amestecă-le: făina, cacao, eritritolul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, zahărul vanilinat și praful de sare.

În alt bol adaugă laptele vegan (eu de soia) și 2 linguri de oteț de mere (sau partea acidă pe care ai ales-o), amestecă-le cu o lingură și lasă bolul deoparte pentru 5 minute, timp în care vei observa că laptele ,,se brânzește”, adică se face ca zerul. E ceva normal. Ceea ce a rezultat este ,, vegan buttermilk”, iar traducerea ar fi ,,lapte bătut”. Acesta ajută ca aluatul să crească, să fie pufos și moale. Este foarte important acest pas, așa că nu îl omiteți în rețetă.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Pune în bol peste ingredientele uscate amestecul de lapte de soia și oteț și amestecă-l cu un tel. Adăugă apoi uleiul și esența de vanilie și amestecă câteva secunde cu telul, până se omogenizează. Compoziția rezultată este destul de lichidă, însă așa trebuie să fie.

Am folosit  o tavă de tort rotundă cu diametrul de 26 cm și pereții detașabili. La baza ei am pus foaie de copt și am uns hârtia și marginea formei de tort cu ulei.

În tavă am adăugat compoziția pentru blat, apoi am băgat tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute. Am verificat cu o scobitoare dacă blatul este copt.

! Așa cum am menționat mai sus, inițial am făcut doar un blat de tort, dar pentru al doilea am repetat aceeași operațiune. Vă recomand să dublați cantitățiile și să faceți de la început un blat mai gros, pe care să-l tăiați în două părți egale.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

După ce s-au răcit blaturile, am uns primul blat cu 250 gr. cremă de ciocolată amăruie, am pus al doilea blat peste cremă, apoi am adăugat restul de 250 gr. cremă de ciocolată amăruie deasupra și pe marginile tortului. Am nivelat cât de bine am putut.

Ca decor am folosit fulgi de migdale și afine, însă rămâne la preferințele voastre cum vreți să îl decorați.

L-am lăsat să se așeze timp de 2 ore, apoi am tăiat în felii și am mâncat cu poftă.

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Tort de post cu crema de ciocolata amaruie - foodieopedia

Să vă fie de bine!

Cu drag, Nicoleta

Alte deserturi de post/vegane de pe blog:
Bomboane Snickers
Banana Bread vegana sau de post
Batoane cu smochine si caju
Biscuiti cu ciocolata si cocos

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu