Tort Tiramisu

Acest tort tiramisu este poate unul dintre cele mai simple torturi pe care le poți face. Nu necesită coacere, nu ai nevoie de multe ingrediente și ghici ce, poate să-l facă chiar și un copil de 10 ani.

Tort Tiramisu - foodieopedia

Tiramisu este un desert îndrăgit de foarte multă lume și sunt sigură că cei mai mulți l-am mâncat doar în varianta clasică, într-o tavă pătrată. Ce ziceți dacă ați face un tort tiramisu, la fel de gustos? Practic urmăm rețeta de bază, doar că în cremă nu folosim ouă, ci le înlocuim cu frișcă lichidă. Mascarpone chiar nu lipsește, iar eu am folosit-o pe cea de la Delaco.

Tort Tiramisu - foodieopedia

Un tort tiramisu poți să îl faci rapid mereu când ți-e poftă de un desert, la ocazii speciale cum ar fi zile de naștere sau chiar la sărbători. Invitații și cei apropiați vor fi foarte încântați. Promit!

Tort Tiramisu - foodieopedia

Hai să facem împreună acest tort tiramisu!
____________________________________
INGREDIENTE
350 gr. mascarpone Delaco
500 ml. frișcă lichidă
100 gr. zahăr
1 lingură de esență de vanilie
1 lingură de cacao
35 bucăți pișcoturi
350-400 ml. cafea proaspăt făcută (espresso)

Tort Tiramisu - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE

Primul pas este să faci cafeaua și să o lași să se răcească până pregătești crema. Cafeaua am făcut-o la moka pot, dar poți să folosești orice altă metodă preferată de a face cafea.

O lăsăm să se răcească într-un bol. Dacă e prea tare cafeaua, poți să pui 1-2 lingurițe de zahăr și să amesteci.

Cum facem crema?

Pune într-un bol mascarpone, 3 linguri din frișca lichidă și esența de vanilie. Mixează totul cu un mixer câteva secunde.

În alt bol pune restul de frișcă lichidă și zahărul. Mixează cu mixerul, la început la viteză mică, apoi la viteză medie până se întărește crema. Nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 minute.

SFAT: frișca lichidă și bolul în care mixezi să fie reci. Frișca poți să o lași 2-3 ore la frigider înainte de lucra cu ea, iar bolul aproximativ 30 minute.

Tort Tiramisu - foodieopedia

Pune în 3 tranșe frișca în bol, peste mascarpone și mixează ambele creme până se omogenizează.

Cum asamblăm tortul?

Pe masa de lucru pregătim tava în care vom asambla tortul.

Eu am folosit o tavă rotundă cu baza și pereții detașabili, diametrul de 26 cm. Marginea formei am uns-o cu puțin ulei și am acoperit-o cu hârtie de copt, pentru a-mi fi mai ușor să desprind forma tort la final, ca să nu se strice tortul. La final hârtie se desprinde foarte ușor de pe tort.

Tot pe masă punem bolul cu cafeaua răcită (cafeaua neaparat să fie rece) și pișcoturile.

,,Scufundăm” ușor pișcoturile în cafea apoi le aranjăm la baza formei. După cum vezi în poză, colțurile pișcoturilor de sus și jos le-am tăiat pentru a se încadra în formă. Restul pișcoturilor le-am lăsat întregi și doar unde a fost nevoie am mai tăiat în așa fel încât să fie acoperită toată baza tăvii.

Tort Tiramisu - foodieopedia

Peste pișcoturi am pus jumătate din cantitatea de cremă (aprox. 470 gr.) și am nivelat frumos.

Peste cremă am pus din nou încă un strat de pișcoturi, la fel, pe rând ,, scufundate” în cafea și aranjate frumos ca să acoperim toată crema.

Ultimul strat este restul de cremă pe care o nivelăm frumos.

Tortul tiramisu îl băgăm la frigider pentru 6-8 ore sau cel mai bine peste noapte, ca să se întărescă crema.

Înainte să desprindem inelele formei de tort, pudrăm tortul cu cacao.

Ușor desprindem inele formei și înlăturăm hârtia de copt de pe marginea tortului.

Tăiem în felii și servim cu poftă!

Tort Tiramisu - foodieopedia

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu