Iubesc mâncarea, iar atunci când călătoresc îmi place să descopăr preparate interesante din fiecare loc. Așa s-a întâmplat și în ultimul city break, așa că haideți să vă delectez ochii cu ce și unde am mâncat 4 zile în Milano.
Intrăm direct în pită, vorba aia.
UNDE AM MÂNCAT 4 ZILE ÎN MILANO
1. Pizzium
La Pizzium am ajuns chiar în prima zi. Este un restaurant pe care l-am găsit pe Tripadvisor în timp ce îmi făceam cercetarea despre Milano. A avut multe recomandări și m-au cucerit de la început pozele apetisante cu pizza. A fost și primul restaurant pe care l-am pus pe lista mea.
Pizzium se găsește în multe locuri din Milano și chiar vă recomand această pizzerie. Mi-a plăcut mult și interiorul, foarte chic, cu detalii drăguțe. Aveau chiar și rafturi cu diverse murături, care mi-au trezit un sentiment de ,,acasă”, de parcă eram în cămara bunicii.
Eu mi-am ales Margherita – 7 euro, Sergiu a luat pizza Puglia – 12 euro.
Mi s-au părut foarte decente prețurile, iar calitatea ingredientelor este TOP! Foarte mult mi-a plăcut sosul marinara, făcut din roșii proaspete și aromate, dar și crusta umflată și pufoasă.
2. Luini
Musai de bifat Luini când mergeți în Milano. La Luini se stă la coadă ca la pâinea caldă și pe bună dreptate pentru că au niște produse excelente. Turiștii merg acolo pentru că se mănâncă ieftin, dar sățios.
Se află în zona Galeriei Vittorio Emanuele II și Duomo, iar ora de deschidere este la 10:00. Vă recomand să mergeți chiar înainte de deschidere, astfel riscați să stați foarte mult la coadă.
La Luini lumea merge după panzerotti, un fel de plăcintă umplută cu diverse nebunii. Sunt opțiuni dulci și sărate. Noi am luat un panzerotti cu pesto, mozzarella și roșii, panzerotti cu ceapă, măsline și roșii și o foccacia foarte pufoasă.
Pe lângă acestea au și calzone, panini și alte produse de patiserie.
3. All Antico Vinaio
Tot pe sistemul Luini e și acesta. Dacă nu mergi dimineața la deschidere, stai și câte o oră la coadă. Este un fenomen și acest local.
All Antico Vinaio este cunoscut pentru sandwich-urile / panini într-o focaccia extreeeeem de bună și crocantă. Porțiile sunt imense și dacă mănânci dimineața unul din acesta, te-ai rezolvat pentru jumătate din zi.
Șmecheria este că poți să îți construiești tu acest panini cu diverse ingrediente care îți sunt puse la dispoziție.
Noi am avut cu:
- crema di peccorino, mozzarella, prosciutto crudo și pomodori
- crema di peccorino, mozzarella, pesto, prosciutto crudo și pomodori secchi
Preț: 7 euro fiecare, dar poate să difere în funcție de câte ingrediente îți alegi
Atât All Antico Vinaio, cât și Luini sunt localuri de tipul ,,Street Food”. Adică mergi, comanzi din preparatele expuse, ai plătit și ai plecat. Deși poate nu par nimic special, crede-mă că preparatele lor sunt geniale și nu degeaba lumea stă la coadă la ele cu orele.
4. Marchesi 1824
Am fost la patiseria Marchesi 1824 din Galeria Vittorio Emanuelle. Vă spun sincer că am ieșit mai fericită de acolo. Este locul care îți bucură simțurile, dar și sufletul. Aici am mâncat cele mai bune produse de patiserie.
Ne-am luat câteva produse și le-am mâncat pe nerăsuflate: Veneziane – cu o crema pasticcera, Treccia – cu fistic și zmeură proaspătă și un croissant cu cel mai bun gem de zmeură.
Marchesi 1824 este de pus pe lista ta de ,,unde să mănânc bun în Milano” neaparat.
Preț / 3 produse de patiserie: 10 euro
5. Casa Infante
Cea mai bună înghețată din viața mea am mâncat-o aici, la Casa Infante.
Au multe sortimente și îți este greu să alegi, însă asta e ce am luat noi: frutti di bosco/ fructe de pădure, lemone/lămâie, cocos, chocolate/ciocolată, pistacchio/fistic, mango, crostata di fragoline (avea bucăți de biscuiți și zmeură).
Am cerut ceva special și ne-a dat o nebunie de sortiment cu caramel și arahide sărate: caramello sgranocchiello. Doamne ferește! Avea și un crunch de caramel înăuntru. Îți vine să plângi cât e de bună.
Vă super recomand să mergeți acolo dacă ajungeți în Milano!
Preț pe 3 globuri de înghețată: 3-4 euro
6. Artico Gelateria Traditionale
Am mâncat înghețată în fiecare zi, că doar nu m-am dus degeaba in Milano.
Gelateria Artico se găsește în apropierea Catedralei Duomo, iar prețurile pentru 2 globuri sunt în jur de 3 euro.
Deși am găsit-o pe primul loc, pe Google, căutând ,,best ice cream in Milan” nu m-a dat pe spate la fel de mult cum m-a dat cea de la Casa Infante.
Recomandarea mea e să vă luați mereu la pahar pentru că într-un minut începe să se topească de la căldura de afară și o să vă chinuiți cu înghețata la cornet. Musai să aveți șervețele umede la voi! Inevitabil vă veți murdări pe mâini cu înghețată.
7. Drogherie Milanesi, San Marco
Am luat cina aici într-una dintre zile, când a picat și ziua lui Sergiu.
Deja eram de două zile în Milano și nu am apucat să mâncăm paste. Cu gândul la paste carbonara ne-am dus la Drogherie Milanesi și nu regretăm pentru că au fost superb de bune.
La mă-sa acasă nici nu au cum să nu fie bune. Alea vero: cu gălbenușe de ouă, pecorino romano și guanciale.
Pe lângă paste am avut la început un aperitiv cu un mix de mezeluri și pâine făcută în casă. Aș putea să trăiesc toată viața cu mezelurile lor. Superbe!
Desert: tiramisu și mille feuille cu crema pasticera și căpșuni.
Băutura: Aperol Spritz, gin tonic și un espresso
Pret total: 80 euro
Nu ni se pare mult prețul având în vedere că tot ce am mâncat a fost la superlativ din punct de vedere gust și calitate. Repet ce am zis și mai sus: calitatea produselor primează în Italia.
8. Lu Bar
Ne-am luat puțin țeapă mergând acolo pentru că nu m-a impresionat mâncarea, ci mai degrabă locația. Asta a fost și motivul pentru care am vrut să mergem acolo. Locația este foarte instagramabilă.
Nu aș recomanda Lu Bar, însă am zis să îl pun aici pe listă. Dacă vreți să mergeți acolo, mai bine nu.
Mâncarea este basic, nimic special. Noi am mers la brunch și pentru că nu m-a atras nimic din meniu, am mers la sigur pe niște toast cu avocado și somon. Sergiu și-a ales o porție de paste cu pesto cu migdale și roșii confiate.
Prețurile mi s-au părut mari pentru ceea ce ofereau: 18 euro toast-urile, 16 euro pastele, 9 euro coperto (pâinea cu ulei pe care ne-au adus la început, crezând că e din partea casei, dar a trebuit să o plătim oricum, deși nu am cerut asta).
9. Steam Factory Pub
Vă ziceam în articolul despre ce am vizitat în Milano că în zona Navigli găsiți restaurante unde se mănâncă bine și ieftin.
Steam Factory Pub se află pe canalul Navigli, la care am ajuns seara, după ora 18:00, numai bine pentru Happy Hour. Am mers special pentru ,,aperitivo”. Nu poți să mergi în Milano și să nu faci chestia asta.
Ce înseamnă acest Happy Hour? Îți cumperi doar băutura și poți să mergi să te servești de la un bufet de tipul ,,all you can eat”. Mâncărurile sunt diverse, iar prețurile diferă în funcție de restaurant. Noi am plătit 9 euro pe o băutură, apoi am putut să mâncăm ori de câte ori am vrut de la bufet.
Unele restaurante s-ar putea să nu aibă bufet de tipul ,,all you can eat” și să îți aducă direct la masă un platou cu diferite mâncăruri. Asta depinde mult de restaurant.
Seara, canalul Navigli prinde viață. Este o zonă mai degrabă unde merge tineretul special pentru genul acesta de ,,aperitivo”.
Vă recomand să alegeți localurile de pe strada Ripa di Porta Ticinese pentru că acestea de aici au vibe-ul de care vă vorbesc. Pe partea cealaltă a canalului, pe strada Alzaia Naviglio Grande, localurile sunt mai selecte, iar prețurile sunt mai mari. Turiștii merg în zona Navigli special pentru localurile de pe strada Ripa di Porta Ticinese.
10. La Rinascente Rooftop
Aici am fost în ultima seară și pentru că am vrut să încheiem într-un mare stil, ne-am dus pe un rooftop chiar lângă Duomo, la Il Bar. Il Bar se află pe acoperișul mall-ului ,,La Rinascente”, la etajul 8. Acolo sunt multe baruri, te așezi unde ai loc practic : ))
Tot pentru aperitivo am venit și aici. De data această, aperitivele au venit deja la pachet cu băutura, nu am putut să ne alegem noi: măsline, chips-uri și focaccia cu prosciutto crudo.
Băuturile: Aperol Spritz și o băutură cu șampanie Chandon (ceva specialitate de a lor)
Pret / 2 băuturi și aperitive: 33 euro.
Aperitivele au venit la pachet cu băuturile, nu le-am plătit separat. Poate vi se pare mult 33 euro / două băuturi, dar să țineți cont de locație, adică lângă Duomo, la etajul 8, pe un rooftop, în centrul orașului.
În fiecare zi am băut Aperol Spritz. Dar știți de ce?
Aperol Spritz este o băutură originară din nordul Italiei. Făcând cercetarea despre Milano și aflând acest lucru, am pus băutura asta pe lista de ,,to do” sau ,,to drink”.
I se mai spune ,,sunset in a glass”, iar italienii îl beau ca pe un pre-dinner drink, alături de câteva aperitive.
11. Cioccolat Italiani
La Cioccolat Italiani am băut cafea două zile la rând. Se află în zona Galeriei Vittorio Emanuelle și Duomo, vis-à-vis de Luini de care îți povesteam mai sus. Pe lângă cafea, găsești produse de patiserie și înghețată.
Eu am băut cappucchino am băut în fiecare zi, iar Sergiu caffe crema. Foarte bună cafeaua aici.
Bine de știut: cafeaua care conține lapte se bea doar dimineața în Italia (caffe latte, latte machiatto, cappucchino). După ora 12:00, seara și după orice mâncare, exclusiv espresso. Cică este o ,,blasfemie” să ceri după ora 12:00 și seara cafea care conține lapte.
Explicația ar fi că ei consideră laptele ca fiind ,,mâncare” și că ar fi mai greu de digerat dacă îl consumi după ce deja ai mâncat sățios toată ziua. Cafeaua cu lapte pentru ei este doar o băutură de dimineață, la micul dejun.
Evident că poți să ceri cafea cu lapte oricând vrei, dar s-ar putea să se trezești că se uită urât la tine sau să te injure în gând. Cu ultima parte glumesc, dar cu privirile urâte sigur nu.
Pret: cappucchino – 2 euro, caffe crema – 1,5 euro
12. Loste Cafe Milano
Am vrut să încercăm cafea și de la o cafenea de specialitate, așa că ne-am dus la Loste Cafe Milano.
Pe lângă cafeaua foarte bună, ne-am luat și produse de patiserie extrem de delicioase: pain au chocolat (2,5 euro) și quella alla crema (2,8 euro). Quella alla crema avea o cremă cu lămâie întrăuntru to die fooooor!
Pret: cappucchino – 2,2 euro, espresso – 1,8 euro.
Micul dejun al italienilor cam în acest lucru constă: cafea și ceva produse de patiserie, eventual un panino, așa că ne-am conformat.
13. De Santis
Aici ne-am oprit întâmplător să bem bere. Da, bere!
De Santis se află în zona Brera, de care vă ziceam în articolul despre ce am vizitat în Milano.
Mama a fost cu noi în ultima zi și dintr-o dată ni s-a făcut poftă de o bere. De Santis este un local unde poți să și mănânci, însă noi eram full după All Antico Vinaio.
Am luat White IPA toți trei. Preț/bere: 7 euro.
Acestea au fost localurile unde am mâncat 4 zile în Milano și tare sper să vă fie de folos pentru momentul în care vreți să vizitați acest oraș. Desigur că sunt mult mai multe localuri de descoperit, însă ne-ar fi trebuit mai multe zile pentru o experiență mai complexă.
De ținut cont este și faptul că nu am pierdut timpul în restaurante la fiecare masă pentru că ne-am dorit să vizităm cât mai multe în aceste zile. Singura masă pe care o luam în liniște, așezați la masă, a fost cina. În rest ne luam ceva care să ne țină de foame, să avem energie pentru a ne plimba cât mai mult.
Nu uita să citești și articolul despre ce am vizitat în Milano! Sunt 13 obiective despre care vorbesc 🙂
Follow me on Instagram
2 Comments
Claudia
ianuarie 2, 2023 9:15 amLa mulți ani! Minunat și minunata!
Foodieopedia
ianuarie 3, 2023 4:29 pmLa mulți ani! Mulțumesc frumos!
Lasă un comentariu