M-am întors în Oradea după 6 ani și am descoperit un nou oraș, îmbrăcat în ,,haine” noi, care abia așteapta să-l descoperim din punct de vedere cultural , arhitectural, dar și din punct de vedere gastronomic. Pentru noi, cele două zile petrecute în Oradea, au mai fost mult despre gastronomie, vă povestesc unde am mâncat în Oradea, unde ne-am cazat și ce am vizitat.
Unde am mâncat în Oradea
1. DorBob Bakery
Prima noastră oprire a fost la Dorbob Bakery, unde ne-am întâlnit cu Raluca, cea care se află în spatele acestui business. I-am spus că venim la Oradea și am stabilit să ne vedem direct la ea, la magazin. Am ajuns flămânzi și ne-am luat tot ce ne-a făcut cu ochiul:
Sandwich Roman cu focaccia, cremă de brânză, prosciutto crudo și salată
Linzer cu brânză de vaci și Prăjitură cu brânză de vaci
Faimosul „Cruffin”
Suppli
Toate extrem de bune, ba chiar linzerul și prăjitura ne-au amintit de deserturile cu brânză de vaci ale bunicii. Cruffin-ul este o combinație între croissant și muffin, care înăuntru are o crema de mascarpone cu vanilie și portocală. Suppli este de fapt un crochet, făcut din orez, mozzarella și sos de roșii.
Nu se poate fără coffee, așa că am luat două Flat White, care au fost puse în sticle reciclate (baza unor sticle de la vin) made by Atelier Stycle.
La Dorbob găsiți și produse de brutărie și alte produse de patiserie, care pot fi cumpărate atât din magazinele fizice, cât și comandate online de pe site-ul lor.
2. Graf Restaurant&Pizzerie
Tot în prima zi am mers la cină, la Graf Restaurant. L-am pus pe lista mea de restaurante la care trebuie să ajung, imediat ce mi l-a recomandat Ciulea.
Întâmplarea face ca acest restaurant să fie și preferatul unor prieteni din Oradea, cu care am luat cina acolo.
Am început cu pita picurată, unsă cu o cremă din brânză de burduf cu smântână, peste care au pus slănină, ceapă verde, ulei de pătrunjel și roșie uscată. Pâinea e homemade. Atât de bună, că m-aș fi oprit la asta (a se înțelege, că aș mai fi putut mânca două porții), dar am zis să mai încerc și altceva din meniu.
Eu am avut caracatița cu legume. Mi-a făcut cu ochiul de la început, pentru că sunt iubitoare de fructe de mare. Excelent!
Lui Sergiu îi plac costițele și le încearcă mereu pe unde mergem. Au fost gătite la smoker și mi-a plăcut cum s-a desprins carnea de pe oase, care era foarte fragedă.
Pe lângă asta am împărțit toți patru și 1 kg de cartofi prăjiți în untură de Mangalița, iar dintre cele 6 sosuri, cel mai mult mi-a plăcut cel de ardei ars (am aflat și cum se face, s-ar putea să pun rețeta și pe blog).
Prima seară am încheiat-o cu bine și am fost mulțumiți de alegerea noastră.
3. The Dripper
A doua zi ne-am dus să luăm un brunch la The Dripper. Foarte multă lume recomanda acest loc ca fiind unul bun de luat micul dejun sau brunch-ul, plus că mi-a plăcut și cum arată mâncarea în poze, așa că acolo ne-am dus.
Toast cu avocado, ou poșat, somon, feta și mix de salată mi-am ales eu.
Sergiu : Toast cu avocado, halloumi, ridichi și mix de salată
Pâinea folosită de ei este de la Dorbob Bakery , vă spuneam mai sus de ei.
Ne-am luat și două Flat White, ca deobicei. Cafeaua este de la Prăjitoria Olivo .
Totul foarte gustos, un brunch pe cinste, sățios (ne-a ținut de foame vreo 4-5 ore), iar cafeaua numai bună la început de zi.
4. Restaurant Via29
Ultima cină în Oradea am luat-o la Via29, un alt restaurant recomandat de câțiva omuleți de la mine de pe Instagram. Înainte de a merge la ei, m-am uitat pe meniu și prin poze (au și o aplicație), pentru că mă ghidez mult și după cum arată preparatul. Pentru mine contează și aspectul farfuriei și mi-a plăcut ce am văzut.
Ne-am așezat la masă și până ne-am hotărât asupra a ceea ce vrem să comandăm, ne-au adus o gustare: grisine cu mix de măsline. Asta bănuiesc că este oferit de ei la început, ca un mic aperitiv. Din câte mi-am dat seama, grisinele sunt făcute chiar de ei.
Ca fel principal eu mi-am ales un file de păstrăv cu sos de hribi și legume la tigaie (conopidă, broccoli, păstăi verzi, roșii). O farfurie extrem de echilibrată în arome și gustoasă. Pot să spun că este o idee de masă light pentru o cină.
Când am gustat sosul de zmeură de la pieptul de rață (alegerea lui Sergiu), m-am blocat, de plăcere, evident. Am mai gustat eu tot felul de sosuri la rață, dar acesta este top. Dulce-acrișor, într-un dans perfect cu rața.
Ca garnitură și-a luat cartofi noi la tigaie cu cimbru, la care am atentat și eu, că nu m-am putut abține.
Despre papanașii de la Via29 am vorbit chiar și după ce ne-am așezat în pat, când am ajuns acasă. Au fost un „amor nebun” cu cremă de iaurt și fructul pasiunii, ușor crocanți la exterior și pufoși la interior. Da, pot să spun că sunt cei mai buni papanași pe care i-am mâncat până acuma. De la textură, până la asocierea cu acea cremă.
Oradea nu ne-a dezamăgit din punct de vedere culinar, ceea ce ne face să plănuim și alte vizite.
Detalii despre cazare
Ne-am închiriat un apartament foarte frumos prin Booking, îl găsiți cu numele de Andreea Apartment. Ce ne-a determinat să-l închiriem a fost design-ul simplu al acestuia, dar și faptul că era foarte luminat.
Este de fapt o garsonieră, cu baie, cameră împreună cu bucătărie și balcon.
- baia cu duș, înclusiv mașină de spălat, fier și masă de călcat, uscător de păr, prosoape
- camera: pat + două noptiere, televizor cu ecran plat, aer condiținat
- bucătăria complet echipată: frigider, aragaz, mașină de cafea, toaster, blender, fierbător de apă, oale și veselă
- pe balcon sunt scaune și masă
Este la 25 minute de mers pe jos până în centru și la 550 metri de Complexul comercial Prima Shop. Se află la parter, într-o clădire destul de nouă, cartier liniștit.
Dacă ar fi să ne reîntoarcem în Oradea, tot aceeași cazare ne-am lua-o.
Detalii despre transport
Până acum în călătoriile noastre am închiriat mașini de la firme care oferă servicii de ,,rent-a-car”.
De data aceasta am profitat de o ofertă bună de la BDV Best Auto, pe care o aveau în momentul în care ne-am hotărât să închiriem.
Mașina pe care noi am ales-o este Seat Leon. Am primit-o curată, dezinfectată, ba chiar ne-au lăsat și un dezinfectant de mâini în mașină.
Procesul de închiriere și prețurile le găsiți pe site-ul lor.
Ce am vizitat
Oradea este un oraș frumos, care trebuie descoperit din propria perspectivă și să pui accent pe ceea ce te interesează cu adevărat să descoperi de la un oraș.
Mai jos vă las câteva poze cu descriere a câtorva obiective pe care le-am bifat.
Palatul Moskovits
Dealul Ciuperca (se vede tot orașul de sus, să mergeți și seara pentru un view frumos)
Centrul istoric
Pasajul Vulturul
Cetatea Oradea
Mulțumim, Oradea, pentru primire!
Mai venim 🙂
Vezi alte călătorii prin țară:
Unde am mancat in Timisoara
5 ore in Targu Mures. Ce e de facut?
Lasă un comentariu