Am fost pentru prima dată în Viena și pentru că pe mine, dar cu siguranță și pe tine te pasionează gastronomia, sunt sigură că vrei să știi unde și ce am mâncat 3 zile în Viena. Evident că îți voi spune și prețurile.
Înainte de a trece direct la subiectul care ne interesează, adică mâncarea, aș vrea să îți dau puțin context.
Viena a fost de ceva vreme pe lista mea de ,,unde aș vrea să merg într-un city break”, așadar, cu vacanța prelungită de 1 decembrie ne-am hotărât să bifăm acest oraș și duși am fost. Din data de 29 noiembrie, până în 2 decembrie.
Citește articolul despre ,,Ce am vizitat 3 zile in Viena” dacă nu vrei să ratezi vreun obiectiv turistic!
Unde și ce am mâncat 3 zile în Viena
1. Mic dejun la Ulrich
Pe toate topurile și listele de recomandări de restaurante din Viena pentru micul dejun, Ulrich era prezent. Localul este foarte drăguț și cozy. Fiind iarnă, noi am luat masa în interior, dar au și o terasă mare și cred că în sezonul cald este foarte plăcut să îți iei micul dejun înconjurat de clăridi istorice.
Vi-l recomand cu drag dacă vreți să luați micul dejun/brunch în Viena. Prețurile sunt destul de decente față de alte localuri pe care le-am găsi în cercetarea mea despre Viena, iar mâncarea este delicioasă. Vă las și site-ul lor dacă vreți să aruncați un ochi pe meniu: ulrich.at
Aici ne-am luat:
- The Big Easy: omletă cu verdețuri, toast cu cottage cheese și avocado – 10,5 euro
- Breakfast Sandwich: omletă cu bacon, cașcaval și ceapă roșie murată – 12 euro
- Melange – am găsit Melange pe toate listele de recomandări de cafea pe care trebuie să o încercăm în Viena, dar nu a fost pe gustul meu deloc. Este un fel de cappuccino, dar mai slab: 4,4 euro
- Flat White: 4,9 euro
2. Snacks în Naschmarkt
V-am povestit despre experiența în Naschmarkt în articolul despre ,,Ce am vizitat 3 zile in Viena” dar am vrut neaparat să o pun și pe această listă. Naschmarkt este o piață unde găsești tot felul de tarabe cu mâncare, fructe, legume, dar și restaurante și suveniruri.
Aici e interesant să mergi pentru experiență și să încerci din ceea ce îți oferă oamenii de deguști. Fiți, însă, atenți să vânzătorii sunt insistenți și vor să cumpărați de la ei.
Naschmarkt = Piața de gustări
3. Gasthaus Zu den 3 Hacken
La Gasthaus Zu den 3 Hacken ne-am dus special pentru șnițelul vienez la care am visat încă de când ne-am propus să mergem în Viena.
Așa a arătat porția de șnițel, adică foarte mare pentru că sunt două bucăți de șnițel, ambele mari. Porția vine și cu o salată de cartofi foare delicioasă. Șnițelul este subțire, iar crusta este crocantă. Ce să mai, o încântare pentru urechi. Peste snițel trebuie neaparat să storci lămâia pe care ți-o aduce odată cu preparatul.
Șnițelul a fost perfect și chiar vă recomand să mergeți la acest restaurant dacă vreți să încercați un snițel vienez adevărat. Preț/porție = 22,8 euro
La desert ne-am luat:
- kaiserchmarrn caramelizat cu compot de prune absolut delicios – 9,5 euro – mie îmi place foarte mult Kiserchmarrn (clătite austriece) și voiam neaparat să încerc acest desert și la ,,mama lui acasă”. A fost excelent și ce mi-a plăcut mult a fost faptul că a fost și caramelizat la suprafață, deci textura la exterior a fost puțin crocantă, iar la interior moale și pufoasă. Vezi rețeta mea de Kaiserschmarrn
- rondele de măr în sos de vanilie – 7,9 euro
Am băut și bere ,,Augustiner Weissbier” – 5,6 euro
4. Cafe Central
Cafe Central datează din 1876 și a fost locul de întâlnire a multor personalități marcante precum: Sigmund Freud, Peter Alternberg, Lenin, Stalin, Hitler etc.
Aici am vrut să mergem pentru experiența de la interior, pentru că arhitectura clădirii este extrem de frumoasă, iar vibe-ul din interior te transpune în acele timpuri de glorie.
Din experiența noastră, la Cafe Central e de mers de dimineața (08:00), de la ora deschiderii dacă nu vreți să stați la coadă. Noi am ajuns la ora 09:00 cu un mare noroc să nu stăm deloc la coadă pentru a intra, iar când am ieșit la 10 și ceva, deja se formase o coadă mare.
Vă spuneam mai sus că am vrut să bifăm Cafe Central pentru atmosfera de la interior. V-am mințit. Ne-am dus și pentru deseturi.
Au o grămadă de deserturi, care mai de care mai apetisante și cu greu te decizi pe care să le încerci. Ne-am hotărât, totuși, la un ștrudel cu mere, pe care nu îl serveau cu sos de vanilie decât după ora 10:00 și un Schocozauber (mousse de ciocolată cu creme brulee). Ștrudelul nu m-a dat pe spate foarte tare, însă acel mousse de ciocolată a fost curcubeu pe cerul gurii.
5. Cafe Landtman
La Landtmann am fost chiar în ultima seară, asta pentru că nu am vrut să plec din Viena fără să mănânc un ștrudel cu mere adevărat, adică cu sos de vanilie. Asta după dezamăgirea de la Cafe Central unde nu am primit sos de vanilie pentru că nu era trecut de ora 10 (whaaaat?).
Am avut mare noroc să nu stăm mai mult de 5 minute la coadă la Cafe Landtmann și ne-au primit chiar dacă nu am avut rezervare.
Eu mi-am luat un Apfelstrudel mit Vanillesoße (strudel de mere) cu sos de vanilie divinisssssiiiim, iar Sergiu și-a ales Tofenknödel, adică niște gomboți cu sos de zmeură foarte gustoși. Fiecare a costat 9 euro.
6. Gasthaus Poeschl
Tafelspitz este un preparat specific vienez și trebuie să îl încercați neaparat. Vi-l recomand pe cel de la Gasthaus Poeschl. Tafelspitz nu este altceva decât niște carne de vită foarte fragedă, fiartă în legume.
Modalitatea de servire constă în faptul că preperatul vine într-o farfurie, în care este pusă carnea, legume, dar și zeama în care au fost fierte acestea. Se mănâncă doar carnea și legumele. Aici preparatul a venit însoțit cu un fel de chowder de țelină și crispy potato fritter (pentru cunoscători: un fel de hrenzele), ambele super delicioase. Porția este mare și a costat 21,9€.
Sergiu și-a luat din nou șnițel vienez, din care am gustat și eu. A fost bun, însă mai mult mi-a plăcut textura șnițelului, dar și salata de cartofi de la Gasthaus Zu den 3 Hacken.
Tot la Gasthaus Poeschl ne-am luat și câte un suc de mere natural cu apă minerală 2,9€ (Apfelschorle) și un suc natural de coacăze cu apă minerală 3,7€ (Johannisbeerschorle). Adică niște siropuri naturale cu apă minerală, nimic special, dar bune la gust.
Mi-a plăcut mult acest local, pentru că deși este micuț, s-a văzut că este un local unde farmecul vienez este la el acasă. Noi am prins loc la bar, de unde am putut să observăm cum lucrau ospătarii. Lucru care m-a uimit și pe care l-am observat abia la ieșirea din restaurant, a fost faptul că acest restaurant a fost inclus în multe ghiduri gastronomice, printre care: Gault Millau 2022, Falstaff Restaurant Guide 2020, Slow Food Austria 2017 & 2019, A La Carte Guide 2022.
7. Putenbratwurst (cârnaț din carne de curcan) și Leberkase
În prima seară când am ajuns, după cazare, ne-am dus direct în târgul de Crăciun din Stephansplatz și ne-am luat Putenbratwurst (cârnaț din carne de curcan) și Leberkase de la Zum Goldenen Wurstel.
Zum Goldenen Wurstel este un fel de food truck, care se găsește în zona Stephansplatz și este o opțiune bună dacă vrei să mănânci ceva rapid și decent ca preț. Pe ambele am dat undeva în jur de 12 euro.
Ce băuturi mi-au plăcut:
Pe lângă acestă listă cu ce am mâncat 3 zile în Viena aș vrea să enumăr și câteva băuturi care mi-au plăcut:
- Vinul fiert din târgurile de Crăciun ,,glühwein”: 4-5€
- Eggnog ,,Eierlikör” de la târgurile de Crăciun: 5€
- ,,Fenstercino”- cafea la cornet cu ciocolată de la fenstercafe : 9,5€
Cât am cheltuit/zi pe mâncare
Peste tot am plătit cu Revolut, mai puțin la târgurile de Crăciun, unde se putea plăti doar cash.
Dacă vă ajută, am făcut o medie: mâncarea + cafeaua + ceea ce am încercat de băut de la târgurile de Crăciun ne-a costat în jur de 100€/zi pt 2 persoane. Cum vi se pare: mult? puțin?
Sper că să vă inspire acest articol despre unde și ce am mâncat 3 zile în Viena și să-l folosiți ca reper pentru atunci când vizitați acest oraș.
Nu uitați să citiți și articolul despre Ce am vizitat 3 zile in Viena.
Citește pe blog și celelalte articole de travel.
2 Comments
Florian
ianuarie 29, 2024 4:59 pmMultumesc mult pentru informatii!
Foodieopedia
ianuarie 29, 2024 5:55 pmCu drag! Să îți fie de folos!
Lasă un comentariu