Unde si ce mancam in Cluj-Napoca?

Unde si ce mancam in Cluj-Napoca? Ți-am pregătit o listă cu 5 recomandări de restaurante unde găsești mâncare bună în oraș. ATENȚIE: nu te uita mai jos dacă ți-e foame!

În ultima vreme am mai vizitat câteva restaurante din Cluj-Napoca, am testat preparate din meniurile lor, iar acum am venit din nou cu alte 5 sugestii unde si ca mancam in Cluj-Napoca. Aruncă un ochi și pe articolul ,,Unde mâncăm bine în Cluj-Napoca”, postat prin aprilie. Acolo am mai făcut o listă delicioasă. 

La fel ca în primul articol și de data aceasta sugestiile mele sunt foarte diverse. Am ales locații unde cu siguranță poți să găsești ceva pe gustul tău, unde prețurile sunt decende și pot să și le permită oricine dorește să se răsfețe în oraș și să lase șorțul și cratița la o parte pentru un moment.

Pe lângă preț, evident că m-am axat și pe gust, dar și pe toată experiența pe care ți-o poate oferi un restaurant (ex: atmosfera, emoția pe care ți-o transmite un preparat, servirea etc.)

5 locații unde si ce mancam in Cluj-Napoca

1. Cimbru Meat & Flame

Se spune că prima dată mâncăm cu ochii și că impactul vizual al unei farfurii contează foarte mult. Am avut o experiență tare faină când am fost la Cimbru Meat & Flame, iar prima reacție când am văzut preparatele lor a fost ,,WOW”.  

cimbru restaurant cluj napoca - vita angus

Steak de vită Angus, medium, cu spanac sauté, cartofi dauphinoise și sos béarnaise.

„WOW!” a fost reacția noastră când am primit farfuriile. Este ceea ce vă ziceam mai sus despre impactul vizual. Acum înțeleg de ce toată lumea îmi recomanda să ajung #AcasaLaCimbru dacă vreau să încerc o vită bună.

cimbru meat & flame Cluj

Cartofii dauphinoise cu brânză cheddar au fost geniali de gustoși! Aș vrea să știu și eu rețeta lor.

La desert? Cel mai bun eclair mâncat vreodată

cimbru meat&flame cluj napoca eclair

Eclair cu cremă de ciocolată belgiană, nuci caramelizate, zmeură și fistic

Reacția a fost aceeași. Ne-a încântat atât ochii, cât și sufletul pentru că totul a fost delicios. Eu nu am mâncat eclair mai bun ca acesta. Nu foarte dulce, ciocolata foarte fină, iar în combinație cu zmeura proaspătă au făcut papilele mele gustative să danseze.

De prezentare nici nu mai zic nimic. TABLOU!

Despre locație și meniu

Recunosc că e prima dată când ajung la ei și îmi doream de mult timp să merg. Îi găsiți pe strada Decebal, nr. 37. Locația este mică, dar foarte primitoare și călduroasă. Mi-a transmis sentimentul de acasă, de ceva familiar. De jur împrejur vezi elemente din bucătărie. Până și lustrele becurilor sunt de fapt o răzătoare, sită sau strecurătoare. Mi-a plăcut și faptul că au Open Kitchen, de unde poți să îl vezi pe chef Nicu Crăciun și pe ajutoarele lui în plină acțiune. Ador genul acesta de concept în restaurante și mi-aș dori să văd cât mai multe în Cluj-Napoca.

Voi ați fost acolo? Dacă sunteți fani vită, cu drag vă recomand să le treceți pragul și să încercați cele mai bune preparate cu vită. Vă sugerez să vă faceți rezervare înainte de a merge la ei pentru că au puține locuri în local. De fapt, corect ar fi să faceți rezervare la orice restaurant la care plănuiți din timp să luați masa. De asemenea trebuie să știi că meniul lor se schimbă săptămânal și mereu vei găsi altceva, ,,adaptat în funcție de sezonalitate, de poftă și de inspirație”, fix asa cum zic și ei. Meniul poți să îl consulți pe pagina lor de Facebook .

 

2. Roata Bistro

Memoria gustului este unul dintre factorii care poate să te teleporteze înapoi în copilărie și să îți aducă aminte de cele mai delicioase preparate. Lucru acesta mi s-a întâmplat când am fost la cină la Roata Bistro .

De exemplu sosul de vanilie de la para fiartă mi-a adus aminte de budinca de vanilie făcută de Mama Bună (bunica).

De papanași pot să zic că aproape am plâns. Probabil cei mai buni papanasi pe care i-am mâncat vreodată: foarte pufoși și aromați cu coajă de portocală. Ia priviți și ,,vulcanul” de dulceață de afine și smântână deasupra lor!

Roata Bistro Cluj Napoca - papanasi - pară fiarte

Mămăligă cu brânză și jumări a fost 1 la 1 așa cum o făcea și Tata Bun ( bunicul ). A fost preparatul ales de Sergiu, dar am gustat și eu din el un pic și a fost exact ce trebuie.

Să fi văzut cum se întindea brânza topită! VIS devenit realitate!

La felul principal eu mi-am ales rață cu varză roșie, păstăi cu usturoi (I love usturoi) și chips din cartof cu o pastă de ardei roșu iute. Chef-ul din restaurant, Vlad Ciomagă, mi-a spus că rața a fost făcută la sous-vide, gătită lent câteva ore, lucru care s-a văzut și prin faptul că s-a desprins foarte ușor de pe os.

Roata Bistro Cluj Napoca - mamaliga cu branza - rata cu varza rosie

Cu atâta mâncare, trebuia să avem și ceva de băut. Cu noi i-am avut pe cei de la Crama Jelna , iar Macavei Ciprian a avut grijă să ne facă pairing-ul cu fiecare preparat.

Roata Bistro Cluj Napoca - crama Jelna

Ești întâmpinat cu un pahar de vișinată sau țuică

Celor de la Roata  le place să fie adevărate gazde pentru cei care le trec pragul, așa că din partea casei primești de fiecare dată un pahar de vișinată sau pălincă. Pun mare accent pe calitatea produselor și folosesc produse locale, din zona Transilvaniei. Ba mai mult, o parte din dulcețuri și murături sunt făcute chiar de ei. În preparatele lor caută să transmită ideea gustului autentic românesc, a gustului de acasă. Eu l-am găsit la ei.

Dacă vă place mâncarea tradițională, cu un iz de „modern”, luați în calcul o vizită la Roata Bistro (str. Gheorghe Marinescu, nr. 36-38).

 

3. Healthylicious

Mâncarea lor merge pe ideea de healthy/safe food, fiindcă nu au nimic procesat, produsele sunt fresh, ba chiar au sugar free cookies și brownies delicioase. Este o opțiune sigură pentru persoanele care sunt foarte atente la ceea ce mănâncă.

Healthylicious s-a deschis recent în Cluj-Napoca, pe Regele Ferdinand, nr. 3.

Alina și Andrei sunt cei care au venit cu un concept tare fain, cu idei culese din călătoriile lor din ultimii ani. Mi-au spus că și-au luat un an sabatic și au pornit într-o călătorie de cunoaștere a lumii și a propriei lor persoane. Și au făcut-o împreună cu băiețelul lor. Mult curaj să pornești așa la drum! Poți să citești pe blogul lor mai multe despre peripețiile din călătoriile pe care le-au făcut.

Locația are un aer simplist, primitor, iar la intrare, în dreapta, te întâmpină o bufniță foarte colorată. E un graffiti, eu am botezat-o Owlicious (v-ați prins?).

healthylicious cluj napoca

În meniul lor găsiți smoothie bowls (açai bowl e next on my list ), supe creme, power bowls, fresh-uri și cafea. Mai au și opțiunea de lunch, în care poți să îți alegi o supă cremă și un power bowl. Au opțiuni atât pentru iubitorii de carne, cât și pentru persoanele care sunt vegane sau vegetariene.

healthylicious meniu cluj napoca

Plastic free restaurant

Ce mi-a placut și mai mult, este faptul că nu folosesc deloc plastic în locație. Tacâmurile, bolurile, șervețele sunt 100% biodegradabile și compostabile. Pe lângă asta, mai reciclează și capsulele de la cafea Nespresso (un curier vine regulat după ele și le returnează producătorului). How cool is this?

Alina și Andrei ne-au povestit mai multe cum au gândit întreg conceptul, care e direcția localului și mă bucur că există din ce în ce mai mulți oameni care se gândesc și la mediul înconjurător atunci când deschid un business.

Ce mi-am comandat?

Eu mi-am ales un power bowl cu quinoa, somon în crustă de mix de susan alb și negru, edamame și dovleac copt.

Sergiu a optat pentru meniul de ,,lunch”, adică o supă cremă de cartof cu praz și un power bowl cu tabbouleh, edamame, portocală și semințe de rodie

healthylicious cluj napoca

Am băut și un suc de ananas și unul de sfeclă roșie, ambele proaspăt făcute.

Pentru că am fost cuminți și am păpat tot din farfurie :))) ne-au dat și un cookie fără zahăr, care pe noi ne-a dus cu gândul la Stroopwafels (miroasea a scorțișoară și caramel).

 

4. La Casa Delicatese & Restaurant

Am tot fost în ultimele luni pe la La Casa din Piața Muzeului (str. Victor Deleu, nr.1)

Mereu ajungeam în jur de ora 12 și mereu era plin. Bănuiesc că erau corporatiști din zonă, care au venit la prânz. Mulți veneau pentru meniul zilei, care pentru ~25 lei ai supă, fel principal și desert (fără desert 22 lei). Mi-am luat și eu o singură dată meniul zilei, nu mai țin minte exact ce a fost, pentru că în fiecare zi se schimbă.

Am mâncat aproape tot meniul

Când mergeam la masă, îmi alegeam ceva din meniul à  la carte și dacă mă gândesc bine, cred că am mâncat ~60% din meniul lor. Ce mi-a plăcut foarte mult sunt următoarele preparate:

  • Biban de mare cu salată de fenicul – mie îmi place feniculul, se găsește mai rar în supermarket-uri, dar când îl cumpăr îmi fac o salată simplă din el. Poate pentru unii pare puțin cât e în farfurie, dar este un preparat lejer și destul de sățios pentru un prânz sau cină.

la casa cluj napoca - biban de mare și somon

  • Somon cu legume tăiate Julienne, trase la tigaie cu ghimbir și sos de soia. 

Somonul este unul din peștii mei preferați și mereu când am ocazia îl mănânc. A fost gătit corect, a fost fraged, rozaliu, nu uscat, iar fulculița a intrat ușor în el. Mi-au plăcut mult și legumele, care au fost tăiate în fâșii (julienne) și trase la tigaie cu sos de soia. 

la casa cluj napoca - rata-supa crema

  • Dacă tot e sezonul dovleacului, am bifat și un piept de rață cu piure de dovleac (de 2 ori deja), dar și o supă cremă de dovleac.

Îmi plac mult și supele creme, așa că trebuia să o încerc și pe a lor. Pe cea din dovleac. Deasupra au pus brânză de capră și semințe de dovleac. Recunosc că aș fi vrut ca brânza să fie un pic mai sărată, ca să balanseze un pic gustul de dulce dat de dovleac, dar per total a fost o supă delicioasă.

  • Paste cu pui și ciuperci – pe lângă faptul că au fost super delicioase, au fost și foarte sățioase. Nu știu, poate mi-au pus mie porție dublă, dar vă spun sincer că la jumătatea farfuriei deja m-am simțit sătulă. Evident că le-am mâncat pe toate, prea bune ca să le las în farfurie.

La Casa Delicatese&Restaurant Cluj-Napoca

La Casa Cluj-Napoca

Aici sunt eu făcând poze la preparat

5. Rawdia

Pentru că ne place să descoperim gusturi noi, am ajuns cu Sergiu și la Rawdia să încercăm câteva preparate vegane și raw-vegane.

Ne-am ales ca aperitiv mix de buchete cu hummus, icre de amaranth și pate de floarea soarelui

Lui Sergiu i-au plăcut mult icrele din amaranth când am fost la evenimentul de 1 an de Rawdia Cluj, așa că și-a luat sandwich cu icre de amaranth, felii de castravete și susan negru. Mi-au plăcut tare mult și mie și mă gândesc serios să fac și eu acasă rețeta. E bine că pe blogul lor sunt o mare parte din rețetele pe care le fac în restaurant.

Rawdia Cluj-Napoca

Am încercat și o supă cremă de ciuperci. Pentru gustul meu aș fi pus mai mult usturoi, dar am vorbit cu Alexandra și mi-a zis că la cerere clienții pot să ceară extra condimente.

Eu mi-am ales la fel principal un quiche delicios cu spanac și ceapă verde, acompaniat de o salată de sfeclă crudă, dată pe răzătoare cu susan și pătrunjel. Crusta am crezut că e din făină integrală, dar de fapt e din fulgi de ovăz fără gluten. Tot Alexandra mi-a zis că majoritatea preparatelor lor sunt fără gluten, deci este un local ideal dacă ai intoleranță la gluten sau dacă știi pe cineva care se află în această situație, poți să-l recomanzi.

Nu am plecat fără desert

Îmi plac la nebunie deserturile raw și îmi fac și eu destul de des acasă. Ba chiar, pe blog, am vreo 3 rețete de deserturi raw-vegane: Raw Cheesecake cu Zmeură, Raw Brownies cu Nucă și Curmale, Prajituri Raw cu Nuca si Matcha

La Rawdia am încercat o felie de tort raw-vegan cu ciocolată și piper roșu … Like OMG! DELICIOSO! Am zis că îmi cumpăr și eu piper roșu și o să-l folosesc la deserturi.

Voi ați folosit piper roșu până acuma sau sunt singura care nu?

Tort Raw - Rawdia Cluj-Napoca

Tort vegan tiramisu. Am gustat doar un pic pentru asta a fost alegerea lui Sergiu și nu mă puteam baga eu în farfuria lui. Deși as cam fi vrut să atentez și la felia lui.Deși am gustat puțin, mi-a plăcut modul în care au reușit să aducă cât de cât aproape gustul de tiramisu clasic.

Ambele felii de tort au fost fără zahăr adăugat, ci îndulcite cu un pic de miere.

Știu că sunt mulți vegani în Cluj-Napoca, chiar am citit într-un articol (cluju.ro) că suntem pe primul loc în topul comenzilor de preparate vegane, așa că dacă sunteți interesați să încercați ceva nou și nu ati mai fost la ei sau dacă sunteți vegani, go at Rawdia și încercați câteva preparate. Musai și desert. Au și kombucha făcută de ei.

 

La care din cele 5 locații ați fost și ce ați mâncat?

Ce alte restaurante din Cluj-Napoca îmi recomandați?

 

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu