Vinete alla parmigiana sau vinete la cuptor cu parmezan, mozzarella, sos de roșii și busuioc este un preparat delicios, o rețetă inspirată din bucătăria italiană, pe care foarte multă lume o cunoaște. Mie îmi place să-i mai spun și ,,pizza fără blat” pentru că seamănă foarte mult la gust cu o pizza datorită ingredientelor.
Este o rețetă simplă, pentru care nu ai nevoie foarte multe ingrediente și nici nu îți dă mare bătaie de cap. Vinetele tăiate rondele sunt ,,tăvălite” prin parmezan ras, așezate în straturi, alternând sos de roșii și mozzarella (eu am folosit mozzarella gourmet Delaco), apoi tava este pusă la cuptor până când mozzarella este complet topită.
Le pregătesc ori de câte ori sunt în pană de idei pentru un prânz sau o cină rapidă, dar și atunci când vreau să am o garniură mai specială la un fel principal, pentru că aceste vinete alla parmigiana pot acompania și un preparat principal.
La majoritatea rețetelor am văzut că vinetele sunt tăiate felii lungi și așezate una peste cealaltă în tavă. Eu le-am tăiat rondele și am delimitat spațiul dintre ,,turnulețe”, pentru în acest mod pot să le scot din tavă mult mai ușor. O altă diferență este și faptul că la primul pas (vezi mai jos), am preferat să gătesc vinetele în cuptor și nu le-am prăjit în baie de ulei, așa cum se face deobicei.
Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
2 vinete mari
100 gr. mozzarella gourmet Delaco
400 gr. passata de roșii
50 gr. parmezan ras
1 ceapă medie tăiată mărunt
3 căței de usturoi
8-10 frunze de busuioc proaspăt
sare și piper după gust
____________________________________
PREPARARE
Pentru început taie vinetele în rondele, nu foarte groase, dar nici foarte subțiri. Așează-le pe o tavă acoperită cu foaie de copt și bagă-le la cuptor pentru 25 minute. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă la jumătatea timpului.
Între timp ne ocupăm de sos.
Călește pe rând ceapa tăiată mărunt și cățeii de usturoi zdrobiți, până când acestea devin moi. Adaugă sosul de roșii, condimentează cu sare și piper după gust și amestecă. Lasă sosul să se reducă la foc mic timp de 5 minute, amestecând din când în când. La final adaugă busuiocul tăiat mărunt și amestecă.
Pune la baza unei tăvi 2-3 linguri de sos de roșii, apoi asează câte o felie de vinete dată prin parmezan ras. Deasupra fiecărei felii de vinete adaugă pe rând un pic de mozzarella dată pe răzătoare, sos de roșii, apoi iar o felie de vinete dată prin parmezan pe ambele părți. Repetă operațiunea până folosești toate ingredientele. Ultimele două straturi vor fi cu sos de roșii și mozzarella rasă din belșug.
- Eu am folosit două tăvi mici, însă poți să folosești o tavă medie 20×20 cm sau chiar o tavă de tartă.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute sau până când vezi că s-a topit mozzarella.
Lasă să se răcească 5-10 minute, apoi servește cu poftă!
Cu drag, Nicoleta! 🙂
P.S. dacă îți plac vinetele, s-ar putea să îți placă și rețetele de mai jos:
Crema de vinete cu branza pufoasa
Crema de vinete cu iaurt grecesc
Hummus cu vinete coapte
Pizzette de vinete
Rulouri de vinete umplute cu brânză de vaci
Lasă un comentariu