Zama de salata verde sau zama de șalate, cum se zice la Maramu’, este delicioasă și merită să o încercați neaparat.
Pe mine ,,mă unge” pe suflet mereu când o mănânc și nu mă satur doar cu o porție. Aș mânca toată oala dacă aș putea.
Am crescut cu genul acesta de zamă și pot să spun că pe cât e de simplă, pe atât e de gustoasă. Eu nu o fac tradițional ca mama sau bunica, nu fac rântaș, nu folosesc slănină și nici nu pun la final zdrențe de ou (omletă). Există multe variante de a o pregăti în funcție de zonă și sunt curioasă la voi cum se face față de zama de salata verde pe care v-o prezint eu.
Sper să vă placă și vouă rețeta de zama de salata verde și să o pregătiți și voi cât de curând.
____________________________________
INGREDIENTE
3 căpățâne mari de salată verde
400 gr. kaiser sau bacon afumat
3 fire de ceapă verde
4 căței de usturoi
300 gr. iaurt grecesc 2% (se poate înlocui cu sana sau kefir, dar neaparat să folosiți una dintre cele 3 variante, pt. că este nevoie de un produs lactat mai acru)
300 gr. smântână 20%
3 gălbenușuri
o mână de mărar tocat + o mână de pătrunjel tocat
sare și piper după gust
3 litri de apă (sau combinație 1.5 l apă, 1.5 l lapte)
____________________________________
PREPARARE
Adaugă o lingură de ulei într-o tigaie și prăjește kaizerul tăiat în cubulețe.
Pune în tigaie firele de ceapă verde tăiate mărunt și 2 căței de usturoi zdrobiți. Călește 1-2 minute.
Toarnă 3 litri de apă în oală și lasă să fiarbă timp de 10 minute. Condimentează după gust cu sare și piper.
Amestecă într-un bol gălbenușurile, iaurtul, smântâna și ceilalți 2 căței de usturoi zdrobiți. Pune în bol 3-4 polonice din zeama fierbinte din oală și amestecă. Toarnă în oală și amestecă.
Pune în oală 3 căpățâne mari de salată verde spălată bine bine și ruptă în bucăți mai mici cu mâna. Amestecă.
Dacă vrei ca salata să își păstreze culoarea cât mai verde, acum e timpul să oprești focul. Caldura supei e suficientă pentru a găti salata.
La final adaugă mărar și pătrunjel tocat.
Cine dorește poate să acrească zama de salata verde cu suc de lămâie sau oțet.
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram:@nicoleta.catargiu
Lasă un comentariu