Da’, de o salata cu quinoa, năut și muuuulte legume cine are poftă? Eu am avut și repejor m-am pus pe treabă și mi-am făcut.
Este o salată colorată, fresh, sățioasă și foarte gustoasă. Nu-ți ia mai mult de 20-25 minute să o pregătești, dar asta doar pentru că trebuie să fierbi quinoa, însă rezultatul este unul pe măsură.
Eu folosesc destul de des quinoa în alimentația mea și mereu o iau pe cea de la Sano Vita pentru că are un preț foarte bun. Quinoa a fost numită un ,,super-aliment”, însă nu acesta este motivul pentru care o consum și nicidecum pentru că aș urma vreun ,,trend” în alimentație, ci mai degrabă datorită aportului nutrițional pe care îl aduce organismului. Țin neaparat să menționez câteva aspecte:
- quinoa este o proteină complexă și conține toți aminoacizii esențiali
- are un conținut valoros de fibre, benefice pentru o digestie mai bună, dar și pentru controlul apetitului
- reprezintă o sursă ideală de carbohidrați complecși
- este o pseudo-cereală care nu conține gluten
- are un indice glicemic scăzut (53)
- conține vitamine (A, B, C, D, E, K) și minerale (magneziu, fier, cupru, fosfor, calciu, potasiu)
Salata cu quinoa este foarte versatilă, poți să faci mai multe combinații de ingrediente și să folosești orice legume ai în casă. Cel puțin eu așa am procedat: pe lângă quinoa și năut, pe care neaparat voiam să le folosesc, am deschis frigiderul și am folosit ce legume am avut la dispoziție. Dressing-ul pe care l-am adăugat în salată este unul puțin mai special pentru că am folosit și semințe de mac, însă dacă ție nu-ți plac, poți să renunți la ele.
Poți să servești salata ca atare sau să reprezinte o garnitură lângă un fel principal. De asemenea, poate fi pusă într-o caserolă pentru prânzul la pachet sau chiar pentru un picnic în natură.
____________________________________
INGREDIENTE (3-4 porții)
120 gr. quinoa Sano Vita
150 gr. năut
10-12 bucăți roșii cherry
1 ardei kapia mediu
2 castraveți
2-3 ridichi
1 ceapă roșie mică (poți să folosești și ceapă albă sau verde)
50 gr. măsline negre
1 lingură capere (opțional)
Dressing: 3 linguri zeamă de lămâie, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriță oțet de mere (sau normal), 2 lingurițe miere, 1 linguriță mac (poate fi opțional), sare și piper (după gust)
____________________________________
PREPARARE
Cum fierbem quinoa?
Pune quinoa într-o sită și lipezește-o bine-bine sub un jet de apă. Acest pas este esențial pentru că la suprafață quinoa este acoperită de o substanță numită saponină, care îi dă un gust amar.
Eu am măsurat quinoa într-o cană mică de la cafea, așadar am pus la fiert 3 căni de apă (folosim aceeași cană ca măsurătoare). Procedura este de 1 măsură quinoa + 3 măsuri apă.
Când apa începe să dea în clocot, adaugă quinoa limpezită în oală și las-o la fiert la foc mic, pentru 13-15 minute, până absoarbe tot lichidul. După ce a fiert, pune-o din nou în strecurătoare și lipsezește-o din nou sub un jet de apă.
Cât timp fierbe quinoa, spală, curăță și taie toate legumele în cubulețe, iar măslinele în rondele mai mici.
Pregătește și dressing-ul: adaugă într-un bol micuț toate ingredientele enumerate mai sus în listă și amestecă-le cu o linguriță.
După ce s-a fiert și răcit quinoa, pune-o într-un bol încăpător, adaugă toate legumele tăiate și dressing-ul. Amestecă bine-bine totul, apoi gustă și vezi dacă mai trebuie condimentat cu sare și piper.
Servește salata cu quinoa și năut simplă (ca un fel principal) sau ca o garnitură alături de o bucată de carne, diferite brânzeturi sau tofu (pentru vegani).
Poate fi pusă și într-o caserolă și luată la locul de muncă/facultate (prânz la pachet) sau chiar la un picnic. Am pus pregătit și eu la pachet, dar am pus aproape jumătate din cantitatea totală pentru că nu am mai adăugat altceva în caserolă. Dacă iei la pachet la job sau facultate, poți să renunți la ceapă. Heheheh!
Să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta.
Alte rețete cu quinoa:
Salata tabbouleh cu quinoa – călătorie culinară
3 Comments
Liana
ianuarie 31, 2024 1:44 pmDelicioasa. Multumim pentru reteta!
Foodieopedia
ianuarie 31, 2024 2:32 pmCu drag! Ma bucur ca iti place! 🙂
Cereces Loredana
iunie 18, 2019 11:21 amVai ce bine arata!!!Super alimente vad ca ai pus in aceasta salata!Si eu folosesc quinoua!E si foarte buna dar si ptr ca e foarte sanatoasa!
Lasă un comentariu