Banana Bread vegana sau de post

Banana Bread vegană sau de post cred că este una dintre cele mai așteptate rețete din ultima vreme. Banana Bread este de fapt un chec cu banane fără zahăr adăugat, foarte gustos, cu un gust intens de banane și simplu de pregătit. După câteva testări ale rețetei, aceasta este varianta vegană finală și tare sper să vă placă la fel de mult ca prima variantă de Banana Bread cu nucă și caise uscate.

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Folosește banane cât mai coapte

Banana Bread este unul dintre deserturile cele mai simple de pregătit, pe cuvânt de foodie! Sfatul numero uno de care trebuie să ții cont, este acela că trebuie să folosești banane coapte, cu pete, ușor moi, ”banane obosite” cum îmi place mie să le numesc.

Aceastea sunt cele mai bune pentru o banana bread sau chec cu banane. Cu cât sunt mai coapte și mai ,,obosite”, cu atât mai dulce va fi checul nostru. În acest caz nici nu va mai fi nevoie să folosești zahăr sau alți îndulcitori.

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Înăuntru am adăugat ananas și miez de nucă, o combinație de ingrediente pe care eu o repet des. De multe ori pun și ciocolată pe lângă aceste două. Habar nu aveți cât de bine se potrivesc! Curcubeu pe cerul gurii! Promit!

Pentru că o astfel de rețetă este vegană / de post, produsele de origine animală, adică laptele și ouăle, au fost înlocuite cu lapte vegan de migdale neîndulcit și ,,ouă vegane”.

Ce-o mai fi și ,,ouăle vegane”?

Se fac cu semințe de in sau cu semințe de chia. Un ,,ou vegan” este echivalentul a: 1 lingură semințe de in sau de chia + 3 linguri apă. Se amestecă, apoi ceea ce rezultă este o compoziție gelatinoasă.  Așadar, dacă vei avea nevoie de 2 ouă vegane, vei folosi 2 linguri de semințe + 6 linguri apă.

Ce trebuie să știi despre această rețetă

Pentru că este o rețetă foarte versatilă, aș vrea să îți dau câteva alternative:

  • în loc de făină integrală poți să folosești făină albă. Nu știu cum vor funcționa alte făini, așadar nu pot să îmi dau cu părerea.
  • în loc de lapte de migdale poți să folosești orice alt lapte vegetal: cocos, orez, caju, ovăz
  • în loc de nucă și ananas poți să folosești orice alte fructe proaspete sau uscate, alune, migdale, caju etc.
  • poți să folosești semințe de in în loc de semințe de chia pentru a face ,,ouăle vegane”
  • dacă nu vrei să folosești ulei, adaugă în plus lapte vegetal, înlocuind cantitatea de ulei cu lapte
  • am făcut rețeta și fără ,,ouă vegane”, a ieșit și așa, dar dacă vrei să ajungi la varianta aceasta, care este cea mai bună, atât din punct de vedere a texturii, cât și a gustului, te rog să ții cont de acest pas
  • rețeta a fost făcută și fără bicarbonat de sodiu, dar dacă vrei să ajungi la varianta aceasta, care este cea mai bună, atât din punct de vedere a texturii, cât și a gustului, te rog să ții cont de acest ingredient

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Acestă rețetă de Banana Bread vegană/de post cu nucă și ananas este pufoasă, dar are și o textură umedă, fix așa cum trebuie. Mai jos ai lista de ingrediente și modul de preparare.
____________________________________
INGREDIENTE
250 gr. făină integrală cernută (dată prin sită)
3 banane mari sau 4 medii (450 gr. fără coajă)
50-70 ml lapte vegan de migdale (vei adăuga în funcție de cât este nevoie pentru a omogeniza compoziția)
2 ouă vegane (2 linguri de semințe de chia + 6 linguri de apă)
30 ml. ulei (la alegere: de floarea soarelui, de cocos sau 30 gr. unt topit)
1 plic praf de copt (10 gr.)
5 gr. bicarbonat de sodiu
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de sare
1 lingură esență de vanilie + 1 lingură esentă de rom (sau una dintre aceste la alegere)
Extra:
3 rondele ananas / 120 gr. (am folosit de la conservă, am găsit la Mega Image, nu avea zahăr adăugat în conservă)
50 gr. miez de nucă

*Poți să folosești și ananas proasăt, singura condiție e să fie foarte copt, moale, altfel se vor simți destul de tari bucățile în compoziție.

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE
Pune 2 linguri de semințe de chia și 6 linguri de apă într-un bol mic, amestecă și lasă să se hidrateze câteva minute. Se vor face ca o gelatină.

Într-un bol încăpător adaugă ingredientele uscate:  făina integrală, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și vârful de sare. Amestecă-le cu un tel.

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Pisează într-un bol separat bananele cu un instrument de făcut piure sau cu o furculiță până devin ca un piure moale. În același bol cu bananele adaugă esențele și uleiul. Amestecă-le, apoi adaugă-le peste ingredientele uscate în bol, împreună cu ouăle vegane din chia.

Amestecă totul cu un tel, iar pe parcurs ce amesteci, adaugă puțin câte puțin lapte vegan, astfel încât să ai o compoziție omogenă. Aici vei face totul ochiometric. La mine a fost suficient 50 ml. lapte.

Adaugă în bol miezul de nucă tăiat mărunt și feliile de ananas în cubulețe mai mici, amestecă cu o spatulă din silicon sau lingură de lemn, apoi pune compozia pentru banana bread într-o tavă de chec acoperită cu foaie de copt.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 minute. După 40 minute fă testul scobitorii, iar dacă scobitoarea iese curată din chec, atunci banana bread este coaptă.

Nu deschide cuptorul cel puțin 30-35 minute, pentru că astfel checul se va lasă și nu va mai crește!

Lasă banana bread să se răcească cel puțin 30 min – 1 oră, după care taie în felii și servește cu plăcere!

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Pentru detalii extra sau dacă ai întrebări, te rog să citești mai sus la secțiunea ,,Ce trebuie să știi despre această rețetă”, pentru că s-ar putea să găsești răspunsul acolo.

Banana Bread vegana de post fara zahar - foodieopedia.ro

Mie îmi place să pun un pic de unt de arahide pe o felie de Banana Bread cât timp este caldă.

Încercați și voi, o să-mi mulțumiți după!

 

Cu drag, Nicoleta!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

17 Comments

  • Lavinia
    aprilie 18, 2024 10:13 pm

    Bună, pot folosi ouă normale in loc de acele ouă vegane? Mulțumesc mult!

    • Foodieopedia
      aprilie 18, 2024 10:15 pm

      Salut! Da, dar vezi ca pe blog am reteta de banana bread cu oua. Poti sa o faci pe aceea 🤗

  • Adelina
    septembrie 9, 2023 10:01 am

    Fac constant aceasta reteta de banana bread si mereu imi iese f smaranicioasq , ma asteptam sa aiba o textura mai umeda de la banana. Gresesc eu ceva sau asa trebuie sa fie ?

  • Ramona
    martie 7, 2023 2:46 pm

    Foarte gustoasa, multumim pentru reteta!:) Ai idee cate calorii are /100 grame? Eventual si raportul carbohidrati/proteine/glucide?!

    • Foodieopedia
      martie 7, 2023 4:47 pm

      Salut! Nu stiu cate calorii are/100 grame pentru ca nu imi calculez caloriile. Poti sa afli tu foarte usor pe https://calorii.oneden.com/ sau pe ceva aplicatie de calculat caloriile cat are per toata banana bread, apoi poti sa afli usor cat ar veni pentru 100 gr. de banana bread.

  • Roxana
    septembrie 21, 2022 6:11 am

    Este excelent acest chec! Este foarte elegant! De mult nu l-am mai făcut! 🥰
    Mă bucur că l-am reîntâlnit prin rasfoielile mele!
    Weekend-ul asta am să îl fac din nou!☺️

    • Foodieopedia
      septembrie 22, 2022 10:47 am

      Mă bucur că ți-a plăcut! Să îți fie de bine! :*

      • Andreea
        iunie 14, 2024 9:51 pm

        Bună! Mie nu mi s-a copt pe interior deși am lăsat-o o oră și când am băgat scobitoarea ieșea curata așa că am presupus că e făcută. Am mai bagat-o după ce s-a răcit și am văzut dar degeaba.😭

  • Vichy
    februarie 5, 2022 10:48 pm

    Mulțumesc și felicitări! Abia aștept să le incerc.🙏❤

    • Foodieopedia
      februarie 9, 2022 10:30 am

      Multumesc frumos! :*

  • Trackback: Foodies of Cluj: Doza de inspirație și ajutorul pentru afacerea ta - City Insider by Bookingham
  • Iza
    martie 25, 2021 9:08 am

    Incredibil cât e de pufos.Mulțumesc pentru rețetă.

    • Foodieopedia
      martie 30, 2021 10:12 am

      Yey! Ce mă bucur că ți-a plăcut! Sper să mai faci 🙂

  • Aleksandra
    august 14, 2020 12:36 pm

    Oau, a ieșit mai mare și pufos decât variantele cu ou. Mulțumesc pentru rețetă!

    • Foodieopedia
      august 17, 2020 3:48 pm

      Mă bucur că îți place și că a ieșit cum trebuie! Cu drag! :*

  • Sergiu
    martie 3, 2020 11:32 am

    Super reteta! Multumesc.

    • Foodieopedia
      martie 4, 2020 8:42 am

      Mulțumesc și eu! Vei primi curând și tu :))))

Lasă un comentariu