Gomboti cu prune la tava

Gomboti cu prune la tava ați făcut până acuma? E varianta mai puțin migăloasă a rețetei clasice de găluște/gomboti cu prune și se prepară mai ușor și mai rapid. Merită 100% să încercați!

Gomboti cu prune la tava - foodieopedia.ro

Am aflat că există varianta asta aceasta de gomboti cu prune la tava anul trecut după ce am văzut rețeta la un creator de conținut (thanks, @coolinarstvo for inspiration) și rapid am pus-o în practică. Sunt sigură că vă întrebați: ,,cum sunt gomboti cu prune dacă nu sunt făcuți din cartofi?”. Ei bine, am păstrat denumirea aceasta pentru că, deși în practică e de fapt o budincă de griș cu prune, la gust seamănă foarte mult cu rețeta obișnuită de gomboți/găluște cu prune și am hotărât să las această denumire.

Așa cum spuneam la început, este o rețetă mult mai puțin migăloasă decât cea clasică, este delicioasă și tare sper să vă încânte această variantă.

____________________________________
INGREDIENTE

200-250 gr. prune
160 gr. griș
1 litru de lapte
70 gr. zahăr
1 ou
50 gr. unt (am uitat să îl mentionez în video)
esență de vanilie
Pt. pesmet: 300 gr. pesmet, 80 gr. zahăr, 1 linguriță de scorțișoară, 100 ml. ulei

____________________________________
PREPARARE

Pune uleiul într-o tigaie, iar când este ușor încins Adaugă pesmetul și amestecă. Lasă la foc mic 1-2, amestecând continuu să nu se ardă.

Adaugă în tigaie zahărul (80 gr.), scorțișoara și mai lasă la foc mic 1-2 minute, amestecând continuu.

Amestecă într-un bol: doar 300 ml. lapte, grișul, oul și esența de vanilie.

Pune laptele și zahărul (70 gr.) la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere, dă focul încet și adaugă compoziția cu griș de la pasul anterior. Amestecă constant și lasă pe foc până se îngroașă fix ca o budincă de griș. La final adaugă untul și amestecă.

Pune într-o tavă jumătate din cantitatea de pesmet, apoi adaugă jumătate din cantitatea de budincă de griș și nivelează. Eu am folosit tavă de 20×25 cm.

Pune prune tăiate în jumătate peste, apoi acoperă prunele cu restul de budincă de griș. La final pune pesmetul rămas.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40 minute.

Lasă să se răcească complet (2-3 ore), apoi taie în bucăți și servește.

A ieșit foarte gustos și să știți că se poate face și cu alte fructe tăiate în bucăți sau chiar cu dulceață. Clar fac și în alte combinații, dar recomand să profitați de prune până mai sus în sezon.

Cum vi se pare varianta asta gomboti cu prune la tava?

Gomboti cu prune la tava - foodieopedia.ro

Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu

Vezi rețeta clasică de Gomboti cu prune

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu