Sos Tzatziki. Calatorie culinara in Grecia

Lasă-te cucerit de aromele grecești și hai cu mine în această călătorie culinară!
Nu am putut alege altă rețetă pentru această călătorie culinară, decât faimosul și deliciosul sos tzatziki.

sos tzatziki

Sosul tzatziki este o rețetă specific grecească, pe bază de iaurt, care poate face diferența la orice preparat din carne care are nevoie un sos răcoros. Merge de minune cu legume coapte/la grill, în salate, sandwich-uri sau poate fi mâncat chiar și simplu cu niște crackers.

sos tzatziki

Pentru acest sos trebuie neaparat să folosești un iaurt de calitate, așa cum este iaurtul grecesc 2% grăsime de la Olympus .  Este o sursă de proteine excelentă (8 gr. de proteine/100 gr. iaurt), este cremos și numai bun de mâncat simplu, cu cereale, fructe sau în diferite preparate.

Gata, să ne apucăm de treabă!
____________________________________
INGREDIENTE
400 gr. iaurt grecesc 2% .
2 castraveți mici sau 1 mare
2 căței de usturoi (sau după gust)
1 lingură de mărar tocat
1 lingură de ulei de măsline
2-3 linguri de suc de lămâie
sare&piper (după gust)

sos tzatziki
____________________________________
PREPARARE
Spălă castraveții, apoi dă-i pe răzătoarea mică cu tot cu coajă. Pune-i într-o sită și presară puțină sare. În acest mod zeama va ieși mult mai repede din ei. Lasă-i în sită 15-20 minute, până se scurg bine de apă. Eu am preferat să-i strâng și puțin în mână ca să iasă toată apa din ei.

sos tzatziki

Pune iaurtul grecesc într-un bol mai încăpător, peste care pune castraveți, usturoiul tocat/dat pe răzătoarea mică, mărarul tocat mărunt, zeama de la jumătate de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline, sarea și piperul. Amestecă.

Presară niște mărar și pune o linguriță de ulei de măsline deasupra sosului tzatziki. Asta e tot!

sos tzatziki

Yummy, yummy!

Cu ce poți să mănânci sosul tzatziki:
Pui in crusta de fulgi de porumb
Nuggets de pui la cuptor

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

2 Comments

  • Antoaneta
    mai 7, 2017 10:07 am

    Ce simplu este! Daca stiam, preparam demult! este preferatul meu! Multumesc pentru reteta!

    • Foodieopedia
      mai 7, 2017 10:17 am

      Cu drag, Antoaneta! Da, este foarte simplu și rapid de făcut.

Lasă un comentariu