Pui dulce-picant (ușor picant) este o super idee de făcut la prânz sau la cina, de servit cu o garnitură simplă de orez.
Îmi plac mult mâncărurile cu influențe asiatice. Nu că aș știi să le pregătesc eu la modul profi, însă atât cât mă ține talentul :)) pot să prepar niște rețete care să te ducă în direcția de bucătărie asiatică. La fel cum este și acest pui dulce-picant. Toată șmecheria stă în sos, care este făcut din sos de soia, miere, sos sweet chilli, zeamă de portocală și ghimbir. Acest sos dă un gust extraordinar puiului, care sunt sigură că o să te cucerească și pe tine.
Haide să-ți arăt cum am făcut acest pui dulce-picat.
____________________________________
INGREDIENTE (pt 4 porții)
500-600 gr. piept de pui
jumătate de zucchini tăiat felii
jumătate de ardei roșu tăiat fâșii
3 căței de usturoi
100 gr. pesmet
Pt marinat puiul: sare, piper, boia dulce, boia picantă sau fulgi de chili, usturoi granulat (după gust) + 100 gr. iaurt
Pt sos: 3 linguri de soia, 3 linguri de miere, 4 linguri de sweet chilli, zeama stoarsă de la o portocală, 1 lingură de ghimbir ras, 1 lingură de amidon de porumb
Garnitură: 200 gr. orez
____________________________________
PREPARARE
Taie puiul în cubulețe și condimentează-l cu: sare, piper, usturoi granulat, boia dulce și boia picantă. Adaugă 100 gr. iaurt, amestecă și lasă la marinat 1 oră.
Ai grijă să nu adaugi foarte multă sare la acest pas pt că sosul de soia este și el sărat.
,,Tăvălește” prin pesmet bucățile de pui și așează-le pe o tavă acoperită cu foaie de copt. Stropește-le cu puțin ulei deasupra.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pt 25-30 minute. Puiul se poate și prăji în ulei.
Călește 3 căței de usturoi într-o tigaie cu puțin ulei, apoi sotează fâșiile de ardei gras și feliile de zucchini până devin moi.
Amestecă într-un bol ingredientele pentru sos menționate mai sus. În video am uitat să pun amidonul de porumb în bol, dar l-am adăugat ulterior, abia după ce am pus puiul în tigaie. Nu faceți greșeala mea 🤦♀️
Toarnă sosul peste legumele sotate și lasă pe foc 1-2 minute.
Adaugă în tigaie bucățile de pui gătite și amestecă până sosul s-a redus/îngroșat puțin.
Verifică dacă trebuie să reglezi gustul cu ceva condimente. Dacă simți nevoia ca sosul să fie mai dulceag, adăugând un pic de miere sau sweet chilli. Dacă nu ai sweet chilli poți să folosești dulceață de ardei iute.
Spală orezul în 2-3 ape, apoi pune-l la fiert în apă cu sare.
Servește puiul dulce-picant cu orez, iar peste pui adaugă susan și ceapă verde tăiată.
Poftă mare!
Rețeta video a rețetei o găsești pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu
Altă rețetă cu influențe asiatice de pe blog:
Pui cu sos Teriyaki
Lasă un comentariu